Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ova Vlada u kojoj je sjedio i sam Tomislav Karamarko 2009. godine je donijela odluku o uvođenju ćirilice u Vukovar. Karamarko tada, navodi Slobodna Dalmacija, nije u niti jednom trenutku dao do znanja da se protivi tom uvođenju.


Gradsko vijeće Grada Vukovara 14.srpnja 2009. Godine donijelo je novi Statut Grada Vukovara i u članku 51. Stavak 3. Uredilo slobodnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

Slobodna dalmacija je objavila dokument koji ne precizira detalje. Lokalni vukovarski HDZ je, naime, uz pomoć SDSS-ovaca s kojima je tada koalirao u Statut grada uvrstio i odredbu po kojoj, sukladno Ustavnom zakonu, 'pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara'.

Ćirilica je ušla na velika vrata u Vukovar iako za njezino uvođenje u tom trenutku nije bilo nikakve zakonske osnove, osim dobre volje vukovarskih HDZ-ovaca.

U izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2009. godine, spominje se i propagandna akcija koju je Karamarkovo Ministarstvo unutarnjih poslova provelo kako bi potaknulo građane srpske nacionalnosti da traže izdavanje dvojezičnih osobnih dokumenata: osobnih iskaznica koje bi, osim na latinici, bile ispisane i na ćirilici.

>> Karamarko: Vlada svojom briljantnom odlukom pokušava štititi državni terorizam

'Očekuje se da će napretku u praktičnoj primjeni službene dvojezičnosti pridonijeti i mjera Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojoj je Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo promotivne obavijesti kojim se pripadnike nacionalnih manjina dodatno upoznaje s pravom na izdavanje osobnih iskaznica koje su, uz hrvatski jezik i latinično pismo, popunjene i na jeziku i pismu pojedine nacionalne manjine', stoji u izvješću. Karamarko je čitav slučaj odšutio. Ni u jednom trenutku, navodi Slobodna Dalmacija, ničim nije dao do znanja, ni na užem kabinetu, ni na sjednici Vlade, pa ni kasnije tijekom rasprava da se protivi uvođenju Ćirilice u Vukovar.

Tadašnji potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac se prisjetio ozračja koje bi vladalo kada su manjinske teme bile na tapetu tijekom koalcijske vladavine HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i SDSS-a. 'Ne samo da nije bilo disonantnih tonova na našim zatvorenim sjednicama nego ih nije bilo ni u primislima. Oko ovih pitanja bili smo unisoni, a svim postignućima smo se hvalili. Zato je bilo svejedno tko će od nas u Saboru braniti to Izvješće, jer jednako bi govorili ja, ili tadašnji ministar Mlakar, ili Karamarko', tvrdi Uzelac.

Još jedan visoki dužnosnik tadašnje vlade, kako navodi Slobodna Dalmacija, tvrdi da Karamarko nije tražio poštedu od dodijeljenog mu zadatka, niti je izrazio svoje neslaganje s onim što je u izvješću stajalo. Navode i da neimenovani dužnosnik tvdi da se Karamarko uopće nije protivio što se njegovo ime našlo na listi ministara koji u Saboru trebaju braniti Izvješće o Ustavnom zakonu.

Vezani članci Ovčara Podignuta kaznena prijava protiv 63-godišnjaka zbog zločina u Vukovaru: Zarobljenike na Ovčari mlatio rukama, nogama i palicama Slika nije dostupna Milanović o ćirilici u Vukovaru: HDZ kukavički šuti i podgrijava tenzije!

Danas Karamarko, kao opozicija, brani Vukovar od Ćirilice, a HDZ traži moratorij od 20 godina na uvođenje tog pisma u Vukovar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju