Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slušajte savjete liječnika

Vrućine se nastavljaju i idućih dana: More u Hrvatskoj toplije od zraka u Barceloni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kulminacija vala topline produljuje se i na ponedjeljak.

Da prvog dana mjeseca srpnja na termometrima mjerimo temperaturne rekorde nije vijest, no da smo u nedjelju bili jedna od tri najtoplije zemlje u Europi s jednim od najtoplijih mora, to već jest. Temperatura je u svakom slučaju iznad prosjeka, za bilo koje doba godine, pa tako i za početak srpnja.  No, kako se ovakve vrućine u našim krajevima ipak povremeno javljaju, onda nas, a barem u srpnju i kolovozu previše ni ne iznenađuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Slika nije dostupna Rekordne temperature Svjedočili smo najtoplijem 17. lipnju otkako se mjere temperature

U 14 sati u Kninu je izmjereno 39 stupnjeva. To još nije apsolutni rekord, no nije ni daleko. Svaki put kad se temperatura približi ili 'dotakne' 40, vrijedno je spomena. Inače, u kolovozu 2000. godine u Kninu je jednom prilikom mjereno malo iznad 41 stupanj, no ni to nije bila najviša temperatura ikad izmjerena u Hrvatskoj. Rekord drže Ploče, 4. kolovoza 1981. izmjereno je čak 42,8 stupnjeva.

Razlog ovoj neobično velikoj vrućini i sparini, uz polje povišenog tlaka, pritjecanje je vrućeg zraka sa sjevera Afrike. Tako je naš dio Europe danas i najtopliji dio kontinenta. U Ljubljani i Beogradu u podne je mjereno 35, Sarajevo i Budimpešta mjerili su 36, a u Podgorici je bilo čak 37 stupnjeva. Zagreb u isto vrijeme 34. Istovremeno, u Barceloni je izmjeren tek 21 stupanj, manje i od temperature mora u Hrvatskoj, koje se kreću oko 26 stupnjeva.

Za razliku od naših kontinentalnih susjeda, mi se barem još uvijek imamo gdje rashladiti, iako i temperatura mora svakodnevno raste. Tako je danas u Rabu te u Komiži mjereno 27 morskih stupnjeva.

Bili na moru ili na kontinentu, ono što je važno naglasiti jest da će od srijede vrućina ipak malo popustiti, no pitanje je koliko će to biti osjetno. Naime, barem do kraja tjedna ostajemo u pravom ljetnom režimu, uz, možda više ne blizu 40, ali u svakom slučaju s temperaturom preko 30 stupnjeva.

Osjećaj vrućine, a to je dojam koji se dobije kad se temperaturi zraka pridoda utjecaj vlage te nedostatak znatnijeg vjetra, u mnogim krajevima zemlje danas je preko 40 stupnjeva.

I narednih dana vruće i sparno

I ponedjeljak ujutro bit će sunčno, vrlo toplo i vruće. Vjetra baš i neće biti, a temperatura će se rijetko, ponovno uglavnom samo u gorskom području i to tijekom noći spustiti ispod 20 stupnjeva.

Poslijepodne će ponovno biti vrlo vruće i sparno. Najviša dnevna temperatura može porasti i do 38. Oko 14 sati u unutrašnjosti će biti najmanje 35. U središnjim krajevima ima mogućnosti i za pokoji pljusak. Hoće li vas osvježiti ili prije pojačati onaj osjećaj sparine, to ćemo još vidjeti.

Pretežno sunčano i vruće ostaje i u Dalmaciji. Najviše vrijednosti temperature ponovno očekujemo u zaleđu. Knin bi opet mogao mjeriti 38, 39. Uz obalu će biti do 36. Isto dosta.

Idućih dana vrućina će malo popustiti, no još uvijek će biti dovoljno vruće da se vrijedi pridržavati svih onih liječničkih upozorenja vezanih za ovakve vrućine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene