Jadranka Sloković i Ivo Sanader
Jadranka Sloković i Ivo Sanader Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Vrhovni sud je odbio dvije žalbe Ive Sanadera, ali je uvažio žalbe njegove odvjetnice i odvjetnice Zsolta Hernadija te ih oslobodio plaćanja kazne koje su im određene zbog ometanja rada u sudnici.


Prema objavljenim rješenjima, Vrhovni sud sud je odbio žalbu branitelja Ive Sanadera koja se odnosila na odluku da se rasprave održavaju i u njegovoj odsutnosti. Sud, naime, zaključuje da se Sanader sam doveo u stanje zbog kojeg ne može sudjelovati u raspravi. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

"Bila je riječ o elektivnom operativnom zahvatu desnog koljena čija je odgoda na šest mjeseci, prema nalazu i mišljenju vještaka, mogla dovesti do minimalnog pogoršanja, a ne o nužnom zahvatu, koji bi po prirodi stvari doveo do odgode rasprave", kaže Vrhovni sud.

I druga Sanaderova žalba, ona na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je njegovoj braniteljici uskraćeno pravo podnošenja zahtjeva za otklon (vrste izuzeća). Prvostupanjski je sud smatrao da se takvom radnjom očito zloupotrebljava pravo na podnošenje zahtjeva za otklon, a s tim se složio i Vrhovni je sud koji je zaključio da je podnošenje takvog zahtjeva "primjer očigledne zlouporabe prava na podnošenje zahtjeva za izuzeće".

Međutim, Vrhovni sud je uvažio treću žalbu i to onu odvjetnice Zsolta Hernadija, koja je bila kažnjena s 10.000 kuna zbog ometanja rada u sudnici. Pregledom snimke sa suđenja Vrhovni sud je zaključio da ona doista nije ometala rad suda, pa je to rješenje ukinuto. 

Tada je bila kažnjena i braniteljica Ive Sanadera, a njenu je žalbu Vrhovni sud ocijenio djelomično osnovanom. Iz snimke rasprave proizlazi da je ona doista ometala red u sudnici, ali Vrhovni sud zaključuje da je to činila u manjem opsegu nego što je to utvrđeno prvostupanjskim rješenjem. Njoj je zato, umjesto novčane kazne, izrečena opomena.