Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend: Na Jadranu moguća olujna bura, a u gorju snijeg

U petak je u većini krajeva prevladavalo sunčano. Ovakvo vrijeme biometeorološki pozitivno utječe na raspoloženje i mnoge će, vjeruje meteorolog Ivan Čačić, motivirati za boravak na otvorenom. Ipak valja pripaziti na hladnoću zbog vjetra i niže temperature zraka.

Pozitivne biometeorološke prilike možemo zahvaliti vrlo postojanoj anticikloni koja prema nama pruža greben vrlo visokog tlaka zraka. U tom sustavu sa sjevera kontinenta pritječe razmjerno suh i još malo hladniji zrak. Jedino će u višim dijelovima atmosfere zrak biti vlažniji i nestabilniji.

U takvim okolnostima u subotu će tijekom noći i jutra biti više oblaka mjestimice uz malu ili neznatnu oborinu. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, na udare lokalno i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između -3 i jedan, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od tri do osam Celzijevih stupnjeva.

Danju će u Središnjoj Hrvatskoj biti pretežno ili djelomice sunčano. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak i sjeverac i to prije svega u Podravini. Poslijepodnevna temperatura većinom od šest do osam stupnjeva.

U istočnim predjelima djelomice sunčano. Uglavnom u Posavini, uz povećanu naoblaku ne isključuje se mogućnost kratkotrajnih pljuskova snijega. Puhat će umjeren povremeno i jak sjeverozapadnjak. Temperatura uglavnom od šest do sedam stupnjeva.

Na Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj pretežno sunčano. Jedino su u Lici mjestimice uz porast naoblake i ovdje mogući kratkotrajni pljuskovi snijega. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, a duž zapadne obale Istre umjeren sjeverozapadnjak. Poslijepodne u gorskom području od tri do šest, na Jadranu od osam do 11 stupnjeva.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Jedino će u zaleđu biti promjenljive naoblake samo ponegdje uz malu mogućnost za kratkotrajne oborine. Bit će vrlo vjetrovito uz umjerenu i jaku, mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Poslijepodne većinom od osam u zaleđu do 13 stupnjeva na južnom dijelu.

U subotu, nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti djelomice ili pretežno sunčano. U nedjelju ujutro mjestimice magla. Na Jadranu će prevladavati sunčano. U utorak ponegdje na sjevernom dijelu umjerena naoblaka. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, a u utorak će zapuhati jugo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVLAČENJE PROIZVODA Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Pročitajte i ovo Nina Badrić na koncertu Želim život - 6 Ove subote na Novoj TV Veliki humanitarni koncert ''Želim život'': ''Potresna priča koja je pokazala da jedna osoba itekako može promijeniti svijet!''

Jeste li znali?

Meteorolozi često u svojim izvješćima spominju pojam tlaka zraka. Ipak, tlak u svakodnevnom govoru neki zamjenjuju s pojmom pritisak. Zbrka nastaje većinom zbog toga što riječ pritisak u jezično prepoznatljivom srpskom jeziku znači isto što i u hrvatskom - tlak.

Hrvatski jezik ipak razlikuje oba pojma. Pritisak označava silu, dok je tlak djelovanje sile na neku površinu. Zato mi meteorolozi govorimo o tlaku zraka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene