Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrbanoviću određen istražni zatvor

Prenoćili u PNUSKOK-u: Završeno ispitivanje braće Mamić - opovrgnuli sve optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Uskok čelnike Dinama braću Mamić, bivšeg direktora tog kluba Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara sumnjiči za niz nedjela počinjenih u posljednjih šest godina - od davanja mita do utaje poreza i zlouporaba kojima su Dinamo i država zajedno oštećeni za najmanje 130 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana se usprotivila Čitanjem dokumentacije nastavljeno suđenje Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama Slika nije dostupna IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA Mamić tvrdi da svjedokinja nije promijenila iskaz: "Ako pronađete razliku svakom od vas ću kupiti Mercedes"

21:27 - Kao i njegov brat Zoran, i Zdravko Mamić je nakon ispitivanja vraćen na Oranice, a prilikom odlaska u policijskom automobilu bio je dobro raspoložen, barem ako je suditi po osmijehu na njegovom licu.

21:10 - Ispitan je i Zdravko Mamić. Njegova odvjetnica odbacila sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. Braća Mamić noć će provesti u prostorijama PNUSKOK-, a u nedjelju će se odlučivati o eventualnom pritvoru.

19:40 - 'Bit će prvo ispitivanje, sad ćemo prvo vidjeti što nam se točno stavlja na teret, prema tome reći ću vam poslije ispitivanja što je bilo', rekla nam je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković.

Na pitanje hoće li njezin klijent odgovarati na pitanja kratko je odgovorila da hoće, a odgovarajući na pitanje zašto se nisu vratili u petak rekla je da su svi bili na putu i da su imali krive informacije.

19:25 - Sada trebamo pričekati da završi ispitivanje Zdravka Mamića, a tek onda ćemo znati kakav će biti potez USKOK-a, donosno hoće li tražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, a vjerojatno hoće. Najranije u nedjelju braća Mamić stat će pred suca. Zoran Mamić navodno nije htio odgovarati na pitanja. On se sada vratio na Oranice.

19:18 - Prije nekoliko trenutaka u USKOKU je iskaz dao Zoran Mamić.

'Apsolutno', odgovorio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović na pitanje je li Zoran Mamić odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Prije nekoliko trenutaka došao je i Zdravko Mamić, a ispitivanje je službeno zakazano za 19.30 sati.

17:44 - Zoran Mamić stigao je na ispitivanje u USKOK. U USKOK je stigao i Čedo Prodanović. Na pitanje kako će se braniti Zoran Mamić kaže 'čut ćete kad se vratim'.

Braću Mamić u subotu će ispitati Uskokovi istražitelji koji će za njih, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti istražni zatvor o čemu će na ročištu u nedjelju odlučiti sutkinja istrage Erna Dražančić.

U sjedište Uskoka prvi je oko 17.25 sati doveden mlađi brat Zoran Mamić, Dinamov trener, koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna. U Gajevu će kasnije biti doveden i njegov brat Zdravko, izvršni predsjednik Dinama i prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), osumnjičen da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna.

Dolazeći u Uskok odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović, nije želio davati izjave rekavši tek da očekuje ispitivanje. Nije želio odgovoriti na pitanje hoće li braća Mamić iznositi obranu. "To ćete vidjeti nakon ispitivanja", kazao je Prodanović.

Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.

 

17:07 - Zoran i Zdravko Mamić prvo su ispitani na graničnom prijelazu Goričan, a nakon toga sprovedeni u PNUSKOK na Oranicama.

U policijski USKOK stigli su u 16 sati u dva civilna automobila, odvojeno, što ne treba čuditi jer su u ovom slučaju suokrivljenici pa ne smiju komunicirati jedan s drugim, a dočekao ih je pritvorski nadzornik. Zadaća pritvorskog nadzornika bila je da o njhovom dolasku obavijesti USKOK i zakaže termin isptivanja. Kada je termin ispitivanja još se točno ne zna, a čeka se da ih se sprovede u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici.

Navodno će na ispitivanje u USKOK prvi ići Zoran mamić i to oko 17.45 sati, a nakon toga Zdravko Mamić. I jedan i drugi imaju priliku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret.

16:08 - Braća Mamić su u Zagrebu. Stigli su u prostorije PNUSKOK-a.

Nakon uhićenja na granici s Hrvatskom braća Zdravko i Zoran Mamić dovedeni su oko 16 sati u policijske prostorije u zagrebačkom naselju Oranice odakle će na razgovor u Uskok koji će potom odlučiti hoće li za njih ponovno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

EKSKLUZIVNE SNIMKE Braća Mamić s Goričana odvedena u Zagreb na ispitivanje

15:40 - Ekipa Dnevnika Nove TV donosi ekskluzivne snimke prijevoza braće Mamić u Zagreb.

15:25 - Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen je istražni zatvor Damiru Vrbanoviću.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev Tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Dodao je, da je u ovoj fazi istrage Uskok u odnosu na Vrbanovića predložio ispitivanje 15-ak svjedoka.

15:10 - Prema najnovijim informacijama upravo u ovim trenucima braća Mamić krenula su, s graničnog prijelaza Goričan, prema Zagrebu gdje će biti odvedeni na ispitivanje.

14:58 - Za izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića zagrebački Županijski sud će u 15 sati objaviti hoće li mu se na prijedlog Uskoka odrediti istražni zatvor. Njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je kako je na ročištu upozorio na niz argumenata zbog kojih Vrbanović ne bi trebao biti pritvoren, no detaljnije nije želio govoriti prije objave sudske odluke.

14:39 - USKOK je privremeno povukao zahtjev za istražnim zatvorom. Prema proceduri braća Mamić će biti  odvedeni na razgovor u policiju, pa predana pritvorskom nadzorniku na Oranicu gdje će ih ispitati USKOK. Potom ide novi prijedlog o istražnom zatvoru.

Nakon što braću Mamić ispitaju Uskokovi istražitelji Tužiteljstvo će odlučiti hoće li ponovno tražiti njihovo pritvaranje o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.

12:53 -  Na granici, prilikom ulaska u Hrvatsku, slobode su lišena braća Mamić.

 

O ovom se događaju oglasio Dinamo na svojoj internetskoj stranici,a priopćenje prenosimo u cijelosti: 

'Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti.

Zaustavljeni su na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza naših kolega i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost', stoji na stranici Dinama.

11:34 - USKOK je pritvor zatražio za Vrbanovića zbog opasnosti od utjecaj na svjedoke, a za braću Mamić zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela, opasnost od bijega i opasnosti od utjeca na svjedoke.

 

11:18 -  USKOK je zatražio pritvor za Vrbanovića i za braću Mamić. Ako sud odobri zahtjev, za Mamiće će biti raspisan uhidbeni nalog.

USKOK objavio za što sve sumnjiči braću Mamić, Vrbanovića i poreznog inspektora

11:02 - U 11 sati Vrbanović je doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti o Uskokovu zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor, gdje se od petka nalazi i poreznik Pernar.

Ukoliko USKOK od suda zatraži zatvor i za braću Mamić, a sud odobri taj zahtjev, izdat će se uhidbeni nalog za Mamiće. Budući da su u Sloveniji, uhitit će ih preko europskog uhidbenog naloga.

Inače, danas oko 10 sati, Zdravko Mamić spustio se do recepcije hotela i pitao za svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, pa se pretpostavlja da je s njima na sastanku, dok je njegov brat Zoran na treningu s momčadi Dinama.

10:52 -Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru nakon što je u petak navečer ispitan u Uskoku koji ga zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom sumnjiči da je sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna.

Nakon ispitivanja u Uskoku, u petak, Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić kazao je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti. Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj "običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme", napisao je Vrbanović u SMS-u.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno s braćom Mamić Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Vrbanović će prenoćiti u PNUSKOK-u: Opovrgnuo sve optužbe

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za "nepripadnu korist" od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićma navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić u petak predvečer objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene