Unatoč povoljnim vremenskim uvjetima, prometnih nesreća nije ništa manje. Produženi vikend, uz visoke temperature, prolazi i u znaku niza nesreća na cestama i šokantnim prizorima sudara.


Istražili smo zašto se, unatoč povoljnim uvjetima, događaju nesreće, koje su znale odnijeti desetke života.

Vezani članci Fail ''Nisam mrtav, nisam mrtav!'' Za dlaku izbjegli smrt na dva kotača i smatraju se sretnicima Loš dan za vozače (Foto: thechive.com) Grozan dan za vožnju: Sve im je krenulo naopako, neke nesreće prkose zakonima fizike

Stručnjaci napominju kako to nije ništa neuobičajeno. Razlog tomu je uostalom i veći broj vozila, posebno u ljetnim danima. Irvin Filipović iz Hrvatskog autokluba nam je naveo neke od glavnih razloga nesreća za vrijeme toplijih dana.

"Svjedoci smo da je uz suhe kolnike nešto opuštenija vožnja, puno je veća brzina kretanja i prema statistikama veći broj prometnih nesreća s težim posljedicama nastaje u uvjetima koji su povoljni za vožnju nego tijekom zimskih mjeseci."

Osim brzine, važno je spomenuti kako je u ovim danima gust promet izvan autocesta, ističe profesor Ivan Dadić. Razlog tomu se krije i u skupim cestarinama.

"Autoceste su nam preskupe i trošak je prilično velik za sve sudionike u prometu i to je razlog zašto se vjerovatno događaju prometne nesreće na državnim cestama, odnosno županijskim i gradskim", ističe Dadić.

U ljetnim danima i timovi hitne pomoći tako imaju pune ruke posla. Upravo je zbog toga, uz autocestu i najfrekventnije prometnice pojačan broj liječničkih timova.

"Faktor umora je ogroman faktor, pogotovo tijekom sezone, zbog toga što imamo dosta turista koji putuju iz udaljenih zemalja. Oni rijetko staju na odmaralištima i češće su umorni nego domaći vozači, a prema tome su i češći sudionici prometnih nezgoda", izjavio je Dominik Buljan iz Hitne službe Vrbovsko.

Zbog toga se uvijek napominje kako na put treba kretati odmoran, a vode u automobilu treba imati dovoljno u svakom trenutku. No ono što ističu i liječnici i stručnjaci, češće pauze u vožnji moraju biti na prvom mjestu. To posebno vrijedi ako se dugo vozite na velikim temperaturama. Najpovoljnije je svaka dva sata napraviti pauzu od oko 30 minuta.

Ipak, brzina ostaje glavni razlog prometnih nesreća i u povoljnim vremenskim uvjetima, a povećan nadzor policije ljudima kao da nije dovoljno upozorenje.

Iako smo u nadzor prometa uložili jako puno, na autocestama vašu brzinu kontroliraju presretači, a na takozvanim starim cestama to su kamere. Brzina je još uvijek jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća.

Prava sezona još nije ni počela, a cesta je od početka godine do jučer odnijela 127 života. Gotovo jednaka brojka kao i prošle godine. U 2016. godini najgori je bio kolovoz, kada su ceste uzele čak 41 život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju