Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Vojni su policajci prijavljivali vojnike koji su krali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedok tužiteljstva, bivši hrvatski vojni policajac, govorio je , na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu, o sankcioniranju hrvatskih vojnika, počinitelja kaznenih djela krađe tijekom 'Oluje' i nakon nje u kolovozu 1995.

Dario Šimić, bivši voditelj kriminalističke službe vojne policije pri 4. satniji vojne policije u Šibeniku, potvrdio je tijekom glavnog ispitivanja niz izvješća iz kojih je vidljivo da su vojni policajci prijavljivali vojnike kod kojih su zatečeni ukradeni predmeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitan forenzičar Eric Baccard 'Teško je odrediti datum smrti kad je ekshumacija obavljena godinama poslije' Slika nije dostupna Suđenje generalima Laušić došao kao svjedok, a možda bude osumnjičenik

Prema njegovim riječima u tim bi se slučajevima uglavnom podnosile prijave za kršenje vojne stege, a ne kaznene prijave, jer vojnici nisu bili izravno zaticani u krađi.

'Oni su govorili da su to našli ili im je to netko dao. Nitko nije vidio da su ušli u kuće i pljačkali', rekao je Šimić. 

'Morali smo imati neke materijalne dokaze', dodao je. 

>> ICTY: Svjedokinja o pljački hrvatskih vojnika u Oluji

>> ICTY: Svjedok povukao iskaz da je Sačić prikrivao zločin u Gruborima

>> ICTY: Hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce

Za kažnjavanje vojnika zbog kršenja vojne stege bili su određeni njihovi zapovjednici, a one protiv kojih su podnesene kaznene prijave proslijedili bi istražnom sucu. Šimić je rekao da ne zna jesu li i kako ti vojnici kažnjeni.

Prema njegovim mjesečnim izvješćima od 25. srpnja do 25. kolovoza podnesena je jedna kaznena prijava protiv sigurnosti javnog prometa te je zabilježeno osam kaznenih djela.

U izvješću za rujan 1995. stoji da su podnesene četiri kaznene i 33 prijave povrjede vojne stege protiv hrvatskih vojnika kod kojih su, među ostalim, zatečena tri traktora, pet osobnih automobila i više televizora.

Vojni policajci bi uz odgovarajuću potvrdu oduzimali ukradenu robu koja se zatim skladištila u vojarne, a što je s njom na kraju bilo, Šimić nije znao.

Svjedok nastavlja davati iskaz u petak kad će se održati novo ročište na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine u tijeku 'Oluje' i nakon nje u kolovozu 1995.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene