Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Svjedok povukao iskaz da je Sačić prikrivao zločin u Gruborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedok tužiteljstva, umirovljeni hrvatski policajac Stjepan Buhin promijenio je iskaz dan jučer, na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom da je visoki dužnosnik hrvatske policije pokušao prikriti zločin u Gruborima nakon Oluje, rekavši da danas misli drugačije.

Stjepan Buhin, tadašnji policijski koordinator za Knin, u izjavi haškim istražiteljima rekao je ranije kako vjeruje da je pomoćnik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić pokušao prikriti zločin u Gruborima, jednu od najtežih inkriminacija iz optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

>>ICTY: Hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce

'To je bio moj prvi dojam. Danas vjerujem da bi Sačić pogriješio da je pokušao prikriti ta ubojstva', rekao je Buhin govoreći o zločinu nad srpskim civilima u zaseoku Grubori kraj Knina u kolovozu 1995.

Pojašnjavajući zašto je ranije tako mislio, Buhin je rekao da mu je bilo čudno što je Sačić nakon vijesti o zločinu stigao u Knin i rekao da će se 'ubojstva u Gruborima tretirati kao posljedica Oluje'.

Prema svjedočenju Buhina, Sačić je tada nazvao tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Joška Morića koji je potom razgovarao s Buhinom i rekao mu da se 'ne miješa u posao kriminalističke policije, nego da se bavi svojim poslom'.

'Bio sam povrijeđen, to sam rekao pod dojmom verbalnog sukoba sa Sačićem', rekao je Buhin povlačeći raniji iskaz i dodajući da bi zločin u Gruborima ionako bilo teško skriti 'ako se zna da su tamo već bili policajci UN-a'.

Suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon akcije Oluja, nastavlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene