Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni hrvatski policajac, svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom izjavio je da su hrvatski vojnici bili spremni pucati u hrvatske policajce koji su ih s ukradenim plijenom nakon Oluje zaustavljali na kontrolnim točkama u okolici Knina.

'S pripadnicima HV-a nismo ulazili u sukobe, jer bi se mogle dogoditi teške posljedice. Za stvari koje se danas čine sitnice tada se mogao izgubiti život', rekao je Stjepan Buhin, tadašnji policijski koordinator za Knin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

'Bilo je situacija da su bili spremni pucati u policajce uz pitanje: 'Gdje ste vi bili kad smo se mi borili?', rekao je Buhin dodajući da su se pripadnici HV-a 'držali visoko, iznad civilne policije'.

Po njegovim riječima, za postupanje prema vojnicima, počiniteljima kaznenih djela, bila je zadužena vojna policija, a na pitanje tužitelja je li ona oduzimala ukradene predmete odgovorio je 'vjerojatno da'.

Buhin, ipak, tvrdi da su 'u samovoljnim pljačkama i paljenju tuđe imovine' sudjelovali uglavnom civili odjeveni u vojne uniforme ili razvojačeni vojnici, a ne pripadnici aktivnih gardijskih postrojbi.

'Uzimali su sve što se moglo natovariti u automobil ili kamion, od kućanskih aparata do prozora i vrata', dodao je.

Govoreći o paljenju kuća po okolici Knina, svjedok je rekao da ono nije bilo značajnijih razmjera. 'U svakom zaseoku zapaljena je jedna do dvije kuće, ali i to je bilo previše jer je nanosilo materijalnu štetu i štetu ugledu Hrvatske', rekao je Buhin.

Buhin će svjedočiti i u utorak u nastavku suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon akcije Oluja u kolovozu 1995.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene