Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Dnevniku Nove TV

Vojni analitičar o proceduri lansiranja nuklearnog oružja: "Niti jedan predsjednik ne može sam pritisnuti neko dugme. Postoji mogućnost opstrukcije"

Hoće li se rat preliti i na šira područja? Strašno zvuči Putinova poruka civilima da do ponoći napuste Kijev. U Dnevniku Nove TV gostovao je vojni analitičar Ivica Mandić s kojim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Putin bombardira Kijev, civilima je poručio da napuste grad, što čeka Ukrajince idućih dana, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV.

"Jedan od strateških učinaka koji je planiran jest izazvati kaos i napuštanje gradova od strane civila. Ova prijetnja ide u tom smjeru da se dolazi do kaosa i nereda u Ukrajini. Do sad to nije uspjelo, ne vjerujem da će i dalje", rekao je Mandić.

Rusi koriste i nedopušteno oružje, poput termobaričkih raketa, kazala je Tandara Knezović. Mandić dodaje kako Rusi koriste oružje koje nije baš precizno, a stvara velike civilne žrtve i štete na infrastrukturi.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, u Studiju Dnevnika Nove TV - 3 Prijetnje iz Rusije Stručnjak u Dnevniku Nove TV: "Ukrajinu hitno treba primiti u Europsku uniju. Ako se sada priključi..."

"To je zabranjeno Ženevskim konvencijama, jer uzrokuje velike žrtve, to je nešto što je zločin par excellence", rekao je.

Putin cijelo vrijeme prijeti nuklearnim naoružanjem, je li on sposoban i stisnuti gumb, zanima reporterku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moratorij traje do ponoći Ministar Marić za Dnevnik Nove TV o sudbini Sberbanka: ''Sve je izglednija sanacija, ali i brzinska prodaja novim vlasnicima''

"Po obavještajnim izvještajima iz Amerike ništa se nije promijenilo na terenu vezano za postrojbe koje upravljaju nuklearnim oružjima. Predsjednik bilo koje nuklearne sile ne može sam pritisnuti neko dugme i lansirati. Postoji lanac i procedura kako se lansira nuklearno oružje, oni koji trebaju lansirati imaju obvezu provjere takve vrste zapovjedi. Postoji li mogućnost opstrukcije u zapovjednom lancu? Apsolutno da", rekao je Mandić i podsjetio da se to dogodilo za vrijeme Hladnog rata kada ruski zapovjednik nije lansirao nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredna sjednica Europarlamentarci osudili rusku invaziju pa najavili proširenje sankcija: U rezoluciji prozvali Srbiju

Vojni analitičar smatra da je prijetnja "obmana i blef par excellence".

Amerika je dosta dobro informirana, postoji li možda netko iz Putinova kruga tko je u dosluhu s njima, pitala je reporterka.

"Pet posto najtajnijih informacija izričito se može se dobiti da rabite ljudske izvore informacija. U pitanju je uži krug ljudi, očigledno je zbog točnih procjena da zapadne obavještajne službe imaju ljude blizu predsjednika Putina", kazao je Mandić.

Na pitanje je li ovo zapravo rat Amerike i Rusije vojni analitičar odgovara: "Još više, to je posve novo geopolitičko preslagivanje. Gledamo sukob vrijednosti u ljudskoj civilizaciji. Amerika je najmoćniji igrač Zapada, ali radi se o civilizacijskom sukobu. Rat ne možete dobiti vojskom, rat je civilizacijska pobjeda ili poraz. Ako misli da će dobiti rat vojskom u velikoj je zabludi, to još nitko nije uspio pa neće ni on."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTERVJU PREDSJEDNIKA Zelenski: "Treba prestati bombardirati ljude. Ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama vaših zemalja"

Da Putin pogodi neku od članica NATO-a, kako bi završio, zanimalo je reporterku, a vojni analitičar kaže kako stratezi ne vole brojeve jer mogu pokazati nešto što nije točno.

"Kvalitativni odnos snaga je na strani Zapada da je moguće i to da je jedan od taktičkih razloga zašto se sad krenulo u rat", kaže analitičar i dodaje kako se ratovi rade radi reklame vlastitog oružja te ističe kako od 1945. istočno oružje nije pobjedilo zapadno. Putinu su uvedene sankcije i Zapad je u velikoj tehnološkoj prednosti.

Je li Putin namjerno sve inscenirao sada baš na kraju pandemije kada su svi iscrpljeni, pitala je Tandara Knezović. Mandić kaže kako to taktički može biti dobar trenutak, ali strateški baš i nije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene