U vojarni Josip Jović u Udbini održava se vojna vježba ''Velebit 18 - združena snaga'', a danas joj je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Galerija Vojna vježba Velebit 18 (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 14 Vojna vježba Velebit 18 (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 2 Vojna vježba Velebit 18 (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 1 +16 Vojna vježba Velebit 18 (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 3

U sklopu vojne vježbe, demonstrirana je sposobnost Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje, koji omogućava međusobnu komunikaciju vojnika na terenu, te uz GPS njihovu točnu poziciju u svakom terenu. Za sada je u upotrebi osam probnih aparata, prototipovi, a do 2021. godine trebali bi biti softverski potpuno spremni za interoperabilno korištenje sa svim članicama NATO snaga.

Vezani članci Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i francuski predsjednik Emmanuel Macron FOTO Srdačan susret starih prijatelja: Pogledajte kako je Grabar-Kitarović Macronu čestitala prolazak u finale Kolinda Grabar-Kitarović - 4 Bivša predsjednica stala pred kamere i otkrila što će odjenuti za utakmicu protiv Belgije: "Bit ćemo tu i bit će sve u crveno-bijelim bojama!"

Potporu vježbi dali su i vrhunski sportaši braća Sinković, koji su rekli da je njihov trenažni postupak sličan vojničkom, te da bi za sigurnost i zdravlje nacije bilo dobro da se što više građana bavi sportom. Na vježbi je bio i atletičar Martin Marković.

Ova je vojna vježba glavni obučni događaj Oružanih snaga Republike Hrvatske u 2018 godini. Riječ je o združenoj intergranskoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga RH - kopnenih, pomorskih, zračnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga. Ujedno je i najsloženija vježba Hrvatske vojske do sada u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga", provodi se od 13. do 15. listopadaa na više lokacija u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata. Vježbama je danas nazočila Predsjednica Republike i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Donacija Black Hawka

Izrazila je nadu da će vježba pružiti jasnu sliku oružanih sposobnosti i sliku područja na kojima se još treba usavršavati. Zadatak je Hrvatske vojske koja je proizašla iz Domovinskog rata čuvati tu baštinu i nadograditi je novim znanjima i sposobnostima, rekla je predsjednica i pohvalila vježbu koja pokazuje "dobru pripremu i ambicioznast u provjeri sposobnosti djelatnog i pričuvnog sastava."

Predsjednica je pohvalila povećanje proračunakog izdvajanja za obranu "na primjerenu razinu“, te je ocijenila kako je to važno i da bi se poštovale međunarodno preuzete obveze Hrvatske kao članice međunarodne zajednice i NATO saveza, ali i zato jer to jamči sigurnost i stabilnost zemlje.

Za jučer predstavljene helikoptere ''Crne jastrebove" rekla je da ''nisu milostinja SAD-a i američkog Kongresa Hrvatskoj već jasno priznanje da su nas saveznici prepoznali kao odgovornu članicu NATO-a koja daje više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti, poput terorizma".

Donacijom helikoptera Black Hawka, najavila je Grabar- Kitarović, počinje i modernizacija našeg transportnog zrakoplovstva, jednog od prioritetnih projekata, a također je počeo i investicijski ciklus u ljudski potencijal, u uvjete života u vojarnama, te u osobno usavršavanje.

U ovom događaju sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a koristi se borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Krstičević: Hrvatsku i sve njezine građane štiti jaka i moderna vojska

Potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve vojnike, mornare, dočasnike i časnike, zapovjednike i gererale, kao i predstavnike Nacionalne garde Minnesote, Armije SAD-a kao ključnog saveznika i partnera.

Rekao je da je Zapovjedništvo vježbe na Udbini, mjesto gdje se slijevaju sve informacije i donose odluke, primjer kako izgleda moderno ustrojeno zapovjedništvo: ''Ovo zapovjedništvo, spremno za vođenje međurodovskog združenog djelovanja u realnom vremenu, za vježbu kakva nije provedena od Domovinskog rata, pokazuje visok stupanj znanja i razumijevanja najmodernijih doktrinarnih načela."

Za vježbu u cjelini rekao je da šalje poruku hrvatskom narodu i regiji da Hrvatsku štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena, spremna za konvencionalne i nekonvencionalne izazove.

Zapovjednik vježbe, koji je i zapovjednik Zapovjedništva viceadmiral Rober Hranj brifirao je predsjednicu i ministra brane o situaciji na raznim poligonima, zapovjedništvima Sjever i Jug, te o napadnim i obrambenim akcijama na 11 poligona u realnom vremenu, uključujući i pregled poligona Udbina iz zraka, s bespilotne letjelice.

Glavni dio vježbe u Slunju

Glavni dio vježbe održat će se ponedjeljak u Slunju s provedbom napadnih operacija više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Planirana su i gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

U sljedećih 72 sata vježbe u Gašincima kod Đakova prikazat će se djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, s više desetaka tenkova i oklopnih vozila. Na vježbalištu u Gakovu pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirati će osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

Na poligonu "Rt Kamenjak" planirana je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta s protuzračnim sustavima Strijela 2M i Igla, višecjevnim lanserima raketa samovoznim protuzračnim topom BOV-3 te drugim sredstvima za protuzračnu obranu. Na poligonu Crvena zemlja kod Knina demonstrirat će se napadne operacije s više od deset borbeno oklopnih vozila Patria te raznim topničkim i protuoklopnim sredstvima. Na Dugom otoku provest će se pomorske operacije koje među ostalim uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku. Na vojnom vježbalištu Kupa prikazat će se priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu zapreku, reakciju na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

U Cerovcu će se prikazati sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te će se prezentirati uređaj za pročišćavanje vode. Na poligonu Žirje demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju