Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 500 vojnika

Velebit 18: Hrvatska vojska održat će najveću vojnu vježbu do sada

Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L
Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L Goran Stanzl/PIXSEL
Aktualno Galerija Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L Foto: Goran Stanzl/PIXSEL Ilustracija (Foto: MInistarstvo obrane) Ilustracija (Foto: MInistarstvo obrane) Foto: MInistarstvo obrane +0 Ilustracija (Foto: Ministarstvo obrane) Galerija 1/3 >>
Vojna vježba Velebit 18 - združena snaga, predstavljena je u Ministarstvu obrane, a kako je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, riječ je o najvećoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga RH.

U njoj će sudjelovati sve postrojbe Hrvatske vojske: kopnene, pomorske, zračne snage, specijalne snage te cyber snage. Vježba će se provoditi u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama diljem Hrvatske od 13. do 15. listopada 2018. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer odlučio Državnom tajniku ovlast da upravlja Ministarstvom obrane Slika nije dostupna do daljnjeg Krstičević odgađa nabavu borbenih aviona: "Stvari su se dramatično promijenile, moramo voditi računa da preživimo"

Ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je kako je riječ o najzahtjevnijoj vježbi Hrvatske vojske, u kojoj će sudjelovati oko 5500 vojnika zajedno s pričuvom. Vojnu vježbu OS RH pratiti će i predstavnici partnerskih i savezničkih vojski, naglasio je.

Također provjerit će se i nova oprema i naoružanje koji su ušli u sastav hrvatskih Oružanih snaga, poput Panzer habica Pzh 2000, borbeni helikopter HRZ-a Kiowa Warriors i drugi."Cilj nam je svake tri godine organizirati jednu takvu vježbu", istaknuo je Krstičević, dodavši kako će se i javnosti i poreznim obveznicima pokazati na što se troši njihov novac.

Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L Ilustracija (Foto: MInistarstvo obrane) Foto: MInistarstvo obrane

Najavio da će na vježbi provjeriti i snaga u kibernetičkom prostoru, a testirat će se i novi radio uređaji domaće proizvodnje. "Vježba je kruna dvogodišnje obuke i uvježbavanja te prilika da se pokaže izvrsnost na svim područjima i razinama“, kazao je ministar i najavio kako će vježbu pratiti i strateški partneri iz Sjedinjenih Američkih Država – Nacionalne garde Minnesote.

Vježbu Velebit 18 - združena snaga, predstavio je i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, koji je naglasio da je novina vježba u cyber prostoru.

"Moram reći kako je i sam naziv vježbe simboličan, jer je upravo planina Velebit kroz povijest imala značajnu ulogu i bila je središte brojnih događanja pa tako i u Domovinskom ratu. Podsjećam na citat generala Bobetka koji je rekao ako izgubimo Velebit, izgubili smo cijelu Hrvatsku“, rekao je Šundov.

Damir Krstičević i Mirko Šundov (Foto: Goran Stanzl/PIXSEL) L Ilustracija (Foto: Ministarstvo obrane) Foto: Ministarstvo obrane

Sve vježbovne aktivnosti provode se na 11 vojnih vježbališta i poligona diljem Republike Hrvatske: u vojarni ''Josip Jović'' u Udbini, na vojnom poligonu ''Eugen Kvaternik'', na vojnom poligonu ''Gašinci'', na vojnom vježbalištu ''Gakovo'', vojnom vježbalištu ''Kupa'', vojnom vježbalištu ''Cerovac'', na vojnom poligonu ''Rt Kamenjak'', vojnom poligonu ''Dugi otok'' te na vojnim poligonima ''Žirje'' i ''Zečevo'' te vojnom poligonu ''Crvena zemlja'', navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene