Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donacija SAD-a

Krstičević i američki veleposlanik u probnom letu helikoptera Black Hawk

Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH)
Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Američki helikopteri Blackhawk (Screenshot: Veleposlanstvo SAD-a) Američki helikopteri Blackhawk (Screenshot: Veleposlanstvo SAD-a) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Galerija 1/4 >>
Sjedinjene američke države Hrvatskoj će pokloniti dva vojna helikoptera Black Hawk vrijedna 53 milijuna dolara.

Donaciju je danas predstavio američki veleposlanik Robert Kohorst, koji se s ministrom obrane Damirom Krstičević uputio u probni let.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

"Donacija helikoptera Black Hawk dokazuje privrženost SAD-a očuvanju strateškog partnerstva s Hrvatskom te postizanju zajedničkih sigurnosnih ciljeva", poručuju iz veleposlanstva.

Helikoptere bi Hrvatska trebala dobiti 2020. godine.

Hrvatska vojska postupno prelazi na zapadnu tehnologiju uz pomoć strateških partnera SAD-a i bit će opremljena s dva potpuno nova višenamjenska helikoptera Black Hawk tipa UH-60 M, kažu u MORH-u.

Donacija je vrijedna oko 55 milijuna dolara, a uključuje dva helikoptera posljednje generacije, uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvnih dijelova te obuku letačkog i tehničkog osoblja.

Riječ je o najnovijoj inačici Black Hawka helikoptera proizvođača Lockheed Martin, koji je opremljen najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima.

Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Helikopteri tipa UH-60 koriste se u sustavu OS SAD-a i u 28 zemalja za različite zadaće, čiju provedbu osigurava svestranost ovog tipa helikoptera, a tijekom svih godina uporabe dokazali su se kao pouzdani, sigurni i ekonomični helikopteri.

Ovaj tip helikoptera izrađen je prema novim standardima, u opremi i konstrukciji, u sustavu održavanja, ima povećane operativne sposobnosti, kao i sposobnost preživljavanja i samozaštite, jednostavniji sustav održvanja te više snage i učinkovitosti od ostalih inačica.

U vojne se svrhe koristi za sve zadaće, od zračnog helikopterskog napada, zračno-medicinske evakuacije, evakuacije ranjenih, traganja i spašavanja, nadzora i zapovijedanja, prevoženja vojnika ili vanjskog tereta, pa do gađanja i raketiranja ako se naoruža.

Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Koristi se u različitim vojnim operacijama, gdje operativno pokazuje svoju brzinu i agilnost, laku razmjestivost, ubojitost, održivost te najviše svoju pouzdanost.

Koristi se i u mirnodopskim zadaćama, i to za gađenje požara, nadzor granica i ostalog teritorija, traganje i spašavanje, policijske zadaće, VIP prevođenje te zračno-medicinsko prevođenje zbog svoje moderne ambulantne opreme.

Oprema koju koristi interoperabilna je s budućim borbenim zrakoplovom F-16, helikopterima Kiowa Warrior te ostalim snagama HV-a, čime se dobiva velika sposobnost učinkovitog i brzog združenog djelovanja.

Isporuka za dvije do tri godine

Isporuka helikoptera očekuje se tijekom 2020./2021. godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova.

Višenamjenski helikopteri Black Hawk čine prekretnicu u razvoju sposobnosti HV-a i omogućit će razvoj budućih specijalnih zračnih snaga. Nove helikoptere koristilo bi i Zapovjedništvo specijalnih snaga, poručuju iz MORH-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene