Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz svijeta i regije

'Sanader je bio bitan za pomirbu u regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, koja je u srijedu preuzela predsjedanje Europskom unijom, podsjetivši na važnost Ive Sanadera u uključivanju Hrvatske u europske integracije, rekao je da poštuje odluku hrvatskog premijera da dade ostavku.

'Postoji trenutak u životu kad poželite raditi druge stvari i ja poštujem njegovu odluku', rekao je Bildt njemačkoj agenciji DPA. Bildt je dodao da će mu Ivo Sanader nedostajati te da je bivši hrvatski premijer 'bio povijesno vrlo važan glas za europsku integraciju i suradnju u svojoj zemlji i regiji, kao i za pomirbu u razmjerno složenu dijelu Europe'.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

Švedski ministar je rekao kako se nada da će Sanader 'nastaviti biti glas za europsku integraciju i demokratske reforme u svojoj zemlji i regiji'. Upitan hoće li Sanaderove ostavka utjecati na granični prijepor sa Slovenijom koja blokira ulazak Hrvatske u EU, Bildt je za DPA izjavio kako 'misli da neće nimalo utjecati na to pitanje'.

Ostavka premijera Sanadera odjeknula u svijetu

Ostavka premijera Ive Sanadera vrlo brzo je odjeknula ne samo u susjedstvu, već i u svijetu, a jedan od prvih europskih medija koji je prenio ovu iznenađujuću Sanaderovu odluku bio je britanski BBC. BBC piše kako je Sanaderova odluka iznenađujuća te kako hrvatski mediji već špekuliraju o tome da se Sanader možda želi kandidirati za predsjednika države iduće godine.

Euronews i njemački Deutsche Welle napominju da je Sanaderov cilj bio Hrvatsku uvesti u NATO i Europsku uniju. Drugi cilj nije uspio ostavriti zbog slovenske blokade pristupnih pregovora. Associated Press podsjeća i da je Sanader u posljednje vrijeme suočen s rastućim ekonomskim problemima i snažnim padom BDP-a.

'Odlučio sam se povući iz politike i ne namjeravam se kandidirati za predsjednika države', prenio je BBC izjavu Sanadera. Vijest su prenijeli i američki Fox News te Wall Street Journal, a prenijela ju je i katarska Al Jazeera. 'Moj posao je gotov, moj politički život od sada prestaje', prenio je Sanaderove riječi Wall Street Journal i dodao kako je Sanader u hrvatskoj uživao veliku popularnost, unatoč teškom gospodarskom stanju u državi te da je njegova odluka neočekivana. Al Jazeera prenosi kako se Sanader neće kandidirati za predsjednika države te da daje ostavku u jeku najveće gospodarske krize u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Vijest o Sanaderovoj ostavci odjeknula je svijetom. Njemačka agencija DPA napominje kako je Sanader ostavku objavio 'neočekivano', te navodi da je Sanader kazao kako će na mjesto svojeg nasljednika predložiti Jadranku Kosor. Sanader ostavku podnosi više od dvije godine prije isteka svoga mandata te da je objavio kako se povlači iz politike, ističe francuska novinska agencije France presse. Britanska agencija Reuters prenosi kako su lokalni mediji ranije spekulirali da će se Sanader kandidirati za predsjedničke izbore 2010. i da je to razlog podnošenja ostavke na premijersku dužnost.

Strani mediji navode i slovensku blokadu pregovora kao jedan od razloga

Američka agencija AP prenosi kako su hrvatski mediji već u srijedu ujutro najavljivali da će premijer na konferenciji za tisak objaviti ostavku, ali da nitko od njih nije iznio razloge za takvu odluku. Slovenska agencija STA pod 'hitno' je objavila kratku vijest o povlačenju Ive Sanadera, te prenijela je da će premijer kao HDZ-ova kandidata za predsjedničke izbore predložiti Andriju Hebranga. 'Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu se potpuno neočekivano povukao iz političkog života', javlja austrijska novinska agencija APA, dodajući da je Sanader kazao kako se neće kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Španjolska agencija Efe napominje da je ostavka objavljena usred hrvatsko-slovenskih napetosti oko graničnog spora što je dovelo do slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Efe dodaje da Sanader nije izrijekom isključio da je njegova odluka povezana sa slovenskom blokadom te citira njegovu rečenicu 'Ne mogu reći da nema, dakle sigurno da sam u svojim promišljanjima i to imao na umu'.

Vijest odjeknula i u regiji

Vijest o Sanaderovoj ostavci popratili su i srpski mediji, pozivajući se na hrvatske medije. Press piše kako je u saborskom klubu HDZ-a još jučer dogovorena ta odluka, kao i ona da Sanadera na mjestu premijera zamijeni Jadranka Kosor. 'Odluku nisam donio olako, već nakon dugo razmišljanja', prenio je izjavu Sanadera Press. Beogradski B92 prenosi Sanaderovu izjavu da politku napušta zadovoljan jer je Hrvatska ostvarila strateške ciljeve.

>> Sanader podnio ostavku na mjesto premijera i povlači se iz politike!

>> Analitičari: 'Sanader će i dalje vladati iz sjene kao 'gospodar lutaka''

I mediji u BiH reagirali su na iznenadnu vijest o ostavci premijera Sanadera, a portal Sarajevo-x prenosi kako je Sanader to učinio iz 'osobnih razloga' te da s njim odlazi i ministar znanosti Dragan Primorac, koji je već i ranije najavio ostavku. Portal bljesak.info prenosi i Sanaderov jasan odgovor na pitanje da li je isključio vraćanje u politiku, koji je glasio 'Ne!'. Isti portal prenosi i Sanaderovu izjavu kako je jedan od razloga njegovog odlaska i problemi u pregovorima s Europskom unijom, a ne loša gospodarska slika Hrvatske. Portal 24sata.info piše da se nagađa kako bi razlog povlačenja moglo biti Sanaderovo zdavstveno stanje ili teška gospodarska situacija.

Vjerujete li Sanaderu da se sasvim povlači iz politike?

  • Da
  • Ne
  • Da, pa zašto mu ne bi vjerovala
  • Ne, i dalje će on svime upravljati

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene