Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije analitičara

'EU jedva 'prožvakala' Sanadera, kako će Hebranga?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinska konferencija na kojoj je premijer Ivo Sanader objavio da daje ostavku na mjesta predsjednika Vlade i HDZ-a ostavila je niz pitanja u zraku, a najgore je što nitko ne zna pravi razlog njegove ostavke.

Tako nam je i Anđelko Milardović, direktor Centra za politološka istraživanja rekao da se trenutno mogu samo dati spekulacija sve dok se ne zna pravi razlog ostavke. 'Ako su razlog zdravstveni razlozi, onda čovjek premijeru Sanaderu nema što prigovoriti. No, premijer Sanader je demantirao da se radi o zdravstvenim razlozima, tako da se u ovom slučaju sada može vezati izjava'napušta brod koji tone'. Vlada ima ključnu ulogu u ovim kriznim vremenima, ključna je za funkcioniranje političkog sustava i gospodarstva. Sanader se trebao hrabro suočiti s krizom 'što bude bude' a ne dati ostavku'. U devetom i desetom mjesecu će se prilike sada nakon ovoga dodatno pogoršati kada će biti kulminacija krize te tada definitivno možemo očekivati prijevremene izbore. Ja sam to najavio još prije tjedan dana kada je to mnogima bilo čudno, no sada vidimo kako to uopće nije bila neobična izjava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzbuna u Saboru Bianca uzburkala duhove: 'Nastavak ultimate fighta unutar HDZ-a' Slika nije dostupna Osim kod građana na izborima Hebrang lagao cijelom narodu i prošao bez sankcija

>> Sanader podnio ostavku na mjesto premijera

>> 'Bilo je za očekivati da će se povući s broda koji tone'

>> 'Hrvatskoj su potrebni novi izbori'

>> 'Vodeći svjetski mediji prenijeli vijest o Sanaderovoj ostavci'

'EU je jedva prežavakavala Sanadera, kako će tek Hebranga'

Milardović kaže kako je sada opasnost za budućnost Hrvatske naginjanje HDZ-a na desno nakon što više neće biti Ive Sanadera, ali ni Dragana Primorca koji se do sada spominjao kao mogući kandidat HDZ-a za predsjednika države. Odlaskom HDZ-a udesno postaju moguće razne konzekvence jer moramo biti svjesni da je EU jedva prežvakavala Sanadera, a kako će tek Hebranga. Nemam ja ništa protiv njega kao osobe, ali zna se da on ima stavove koje ne prihvaćaju u Europi. Ima i EU takve političare, ali mi nismo u toj poziciji da riskiramo s Hebrangom. Primorac bi bio posve prihvatljiv, ali Hebrang nikako', rekao je Milardović.

'Sanader je povukao genijalan potez, dostojan najboljeg Machijavelijevog učenika'

Politički analitičar Damir Grubiša kaže kako je Sanaderov potez 'genijalan politički potez, dostojan najboljeg Machijavelijevog učenika'. 'Moraš povući neočekivan potez koji će ljude ostaviti bez teksta, a upravo to je Sanader učinio. Odličan potez. No, morate biti svjesni da je Sanader pri odlasku konfigurirao cijelu Vladu i vrh HDZ-a, a to govori da će i dalje vladati iz sjene, odnosno da će biti svojevrsni 'gospodar lutaka'. Otišao je Sanader, ali je ostao 'sanaderizam'. Potpuno je zadržao kontrolu.

'Sanader dao ostavku kako bi ga narod aklamacijom predložio za predsjednik Hrvatske'

Grubiša je uvjeren kako je Sanader dao ostavku kako bi ga narod aklamacijom predložio za predsjednika Hrvatske. 'Govoreći o ostavci on to nije govorio sa žalošću kakvom to inače govore premijeri u ostavci. A tko može odbiti predsjedničku kandidaturu koju ti nudi cijelu Hrvatska? A to će se sigurno dogoditi jer je Hrvatska u takvoj situaciji. Tko može osim Sanadera osigurati 500 tisuća glasova branitelja, 500 tisuća glasova Hercegovaca ?', govori nam Grubiša. Politički analitičar kaže kako u HDZ-u očito postoji još kockara osim Nevena Jurice.

Damir Grubiša ne vjeruje da će Hrvatska skrenuti udesno jer je uvjeren kako će Sanader i dalje zadržati kontrolu, da će i dalje u Vladi i HDZ-u na djelu biti 'sanaderizam'.

Biste li Hebranga birali za predsjednika?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene