Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voda je privo bila zamućena, a potom se na površini pojavila uljna mrlja koja je jako mirisala na naftu. Uzroke onečišćenja će utvrditi inspekcije i policija u suradnji s Državnim odvjetništvom.


Voda za područja grada Šibenika i područja 'primorskog cjevovoda' na osnovu analiza u laboratorijima Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te sukladno preporukama službe za epidemiologiju tog zavoda i Hrvatskog zavoda za toksikologiju, može se koristiti za higijenske potrebe, ne i za piće, rekao je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk na konferenciji za novinare.

Vezani članci Iskapanja kod crkve sv. Frane u Šibeniku - 5 Na šibenskom groblju otkrili više od 600 lubanja, ali i cijelih kostura: "Pretpostavljamo da ih uokolo ima još jako puno" Istražitelji na mjestu ubojstva Tedija Slamića - 1 Što se krije iza nezapamćene tragedije koja je pogodila šibenski kraj: "Ništa se neće vratiti. Kamo sreće da se može vratiti..."

Primorski cjevovod 'pokriva' područje od Pirovca do Rogoznice, a u zaleđu Pokrovnika, Pakovog Sela, Perkovića i Mirlović Zagore.

Pauk je kazao kako spomenute analize govore da je voda ispravna na metale, BTX i ugljikovodike (nafta), a tijekom današnjeg dana stići će i nalazi analize vode na pesticide i PAH, čime će analize biti kompletirane, te će po potrebi uslijediti nove preporuke. Župan Pauk naveo je kako još uvijek nije poznato što je točno uzrokovalo onečišćenje vode koje je primijećeno prije tri dana na vodocrpilištu Jaruga, odakle se crpi pitka voda i distribuira kućanstvima.

Voda je privo bila zamućena, a potom se na površini pojavila uljna mrlja koja je jako mirisala na naftu. Uzroke onečišćenja će utvrditi inspekcije i policija u suradnji s Državnim odvjetništvom, kazao je Pauk.

U Šibensko-kninskoj županiji voda i dalje nije za piće

Da voda nije za piće, za kuhanje niti za osobnu higijenu objavio je županijski Zavod za javno zdravstvo u petak, 12. rujna.

Otad pa sve do jutros čitava Šibensko-kninska županija bila je bez pitke vode koja se dostavljala jedino cisternama na punktovima u gradovima i naseljima.

S obzirom na interes javnosti u vezi s onečišćenjem vode PU šibensko-kninska je jutros priopćila da u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Šibeniku i inspekcijskim službama provodi izvide radi utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do onečišćenja vode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook