Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tužna vijest za Zagreb"

Gradska plinara izgubila velik natječaj za opskrbu Zagrepčana: "Radnici su u strahu. U ovom trenutku ne vjerujem nikome"

Aktualno Galerija Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 1 Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 2 Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 2 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 3 Petra Buljan i Vlatko Kottnig - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Buljan Galerija 1/4 >>
Zagrepčani uplatnice za plin više neće dobivati od Gradske plinare Zagreb, nego Međimurje plina iz Čakovca.

Nakon višetjedne drame oko natjecanja za opskrbu 290.000 korisnika u Zagrebu, Zagrepčani uplatnice za plin više neće dobivati od Gradske plinare Zagreb-Opskrba, nego od Međimurje plina iz Čakovca, koji je na natječaju ponudio nižu cijenu.

Zbog toga je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj se obrušio na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) i kritizirao kriterije natječaja.

"Doslovce ste prošle godine mogli napraviti poduzeće, javiti se na natječaj, reći da ćete – nakon što ga dobijete – osigurati plin. Kakav je to natječaj?", rekao je.

"Mene zanima motiv Međimurje plina, kao 100 posto javne tvrtke, da izgubi svoje područje, uzme područje Zagreba, da to napravi bez svojeg najvećeg pojedinačnog vlasnika, Grada Čakovca. Doista bih volio znati koji su motivi direktora tog poduzeća, a to je Nenad Hranilović, koji je predsjednik međimurskog ogranka političke stranke HNS", dodao je Tomašević

"Radnici su u strahu za budućnost"

O ovoj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan razgovara s Vlatkom Kottnigom, predsjednikom Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske.

"Tužna vijest za Zagreb, tužna vijest za Zagrepčane i najtužnija za radnike Gradske plinare Zagreb-Opskrba. Svi su potišteni i zabrinuti za svoju egzistenciju", rekao je.

"Dan je izgledao kaotično. Ljudi su puno pričali, iščekivali što će se dogoditi. Nitko im se nije obratio, ali je 30 ili 40 radnika otišlo pred zgradu Uprave i sarkastično pljeskalo i tražilo Upravu da izađe, da opravda svoje odluke i da snosi odgovornost. Nitko nije izašao niti im se obratio", dodao je.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Gorana Rosandić - 2 Incident u školi Nakon što je otac učenika upao u školu i napao čistačicu, policija osim njega istražuje i – čistačicu: "Meni je to prestrašno"

Krivac za ovo je, tvrdi, loša Uprava koju je postavio vlasnik, odnosno Zagrebački holding.

"To su nekompetentni ljudi. U 162 godine firme niti jedna uprava nije imala ovako loš rezultat kao oni", napomenuo je.

Buljan ga je i pitala o izjavi da se prijava za natječaj radila tako da Gradska plinara nema ekstraprofit, ali da ne ostaje u minusu. 

"Ako je gradonačelnik rekao da smo od 2021. godine, kada je napravljena velika šteta firmi, u 2023. došli u plus s maržom od 9,6 posto, onda je ta izjava upitna", odgovorio je te ustvrdio da je ta izjava "samo opravdanje".

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Brigadir Mirko Stošić - 4 Preletavali i Rafalei Generalna proba Hrvatske vojske uoči Dana državnosti: "Očekujemo da će oprema zaintrigirati od najmlađih do najstarijih građana"

Reagirao je i na Tomaševiću najavu da će svi radnici biti zbrinuti.

"U ovom trenutku ne vjerujem nikome, a apsurdno je da zbrinjavanje radi ista uprava koja im je napravila štetu. Ako treba nekoga zbrinuti, onda su to loši direktori koji su doveli do ove situacije. Nadam se da ćemo radnike zbrinuti, ali ne da kose travu, nego da rade svoj posao", rekao je Kottnig.

"Radnici su u strahu i preplašeni. Od pravne službe su dobili mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer time rade štetu firmi, kao da su oni prouzročili ovu štetu", rekao je.

Hoće li Međimurje plin moći ispuniti obaveze?

Mnogi su, a među njima i Tomašević, izrazili sumnje da će Međimurje plin uopće moći ispuniti svoje obaveze.

"Strahujem za opskrbu plinom. Ono što je gradonačelnik rekao na konferenciji za medije ja cijelo vrijeme artikuliram u javnosti – natječaj nije bio transparentan i nije bio isti za sve", ustvrdio je Kottnig.

"Međimurje plin nema razdvojenu distribuciju i opskrbu, što je problem. Ne znam zašto HERA to nije uzela u obzir. Oni će morati proći period tranzicije, ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti. Ništa od toga nemaju, kao ni logistiku s kojom mogu obaviti posao", zaključio je.

Pročitajte i ovo Očevid požara u Karlovcu - 4 u karlovačkom naselju VIDEO/FOTO Vatrogasac stradao od aktiviranja dviju ručnih bombi: Policija objavila detalje nesreće na zgarištu

Tomašević je bio u pravu, smatra Kottnig, kada je rekao da je HERA postupila neodgovorno.

"Jesu li političke igre tu u pitanju? Odgovorit ću vam na mađarskom: igen (mađ. da)", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene