Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila

'Apsolutne sigurnosti nema. Ovaj propust govori kakvi tipovi napada nas čekaju u budućnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Dnevnik Nove TV situaciju u Parizu komentirao je stručnjak za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila.

Grci tvrde kako je među teroristima i osoba koja je kao izbjeglica u Francusku stigla u izbjegličkom valu prošlog mjeseca?

Pročitajte i ovo Uhićenje u Njemačkoj; ilustracija - 4 Angažirano 130 policajaca Uhićena pripadnica Frakcije Crvene armije: Skrivala se 30 godina, neki članovi su još u bijegu Konferencija u Parizu - 1 Žestok istup Konferencija posvećena Ukrajini održana u Parizu: "Rusija ne može i neće pobijediti u ratu"

Ako se to pokaže točnim onda nas to treba dodatno zabrinuti, ali i činjenica da je osoba koja je prije mjesec ili dva ušla u Europu došla ovdje i očito došla u jednu mrežu koja je već unaprijed organizirana, vrlo se brzo s njom povezala i ušla u ekipu koja je počinila ovaj teroristički čin. To bi nas trebalo dodatno zabrinuti, da egzistiraju takve mreže, koje mogu prihvatiti ljude koji dolaze u migrantskom valu, a koji su spremni počiniti takve zločine.

U Parizu poginuo i Hrvat koji se našao u blizini dvorane Bataclan

Prema ruti, čini se, kako je ta osoba prošla i preko Hrvatske, a istodobno premijer Milanović tvrdi da smo sigurni? Je li to baš tako?

Apsolutne sigurnosti nema, posebice nema u ovakvim tipovima terorizma. Hrvatska svoju sigurnost sada temelji na činjenici da smo mala država. Da nisamo država koja je jako istaknuta u protuterorističkoj borbi i da u tom smislu nema razloga izvesti takav napad. Međutim, ne trebamo se samo na to oslanjati. Nažalost takav tip terorizma kojem danas svjedočimo može pogoditi bilo koju državu i bilo kojeg građanina, bilo gdje.

Kako se moglo dogoditi da Francuska, kako ste rekli, veliki igrač, u deset mjeseci ima dva ovakva napada - što su radile njihove sigurnosne službe?

Francuska je poduzela jako puno različitih mjera od siječnja na ovamo. Neke od nih su donijele puno uspjeha, mnogi su napadi spriječeni, međutim, ovakav tip napada je teško spriječiti. Naravno da će ih Francuska, kao i sve europske države, poduzimati, ali vidimo da se suočavamo s novim tipom terorizma. Suočavamo se s ljudima koji nasumce dolaze na mjesta gdje se nalazi velik broj ljudi i tamo nastoje počiniti što veći zločin, odnosno ubiti što više ljudi. jako teško je čuvati svako javno mjesto, odnosno mjesto gdje se okuplja jako puno ljudi. Posebice u urbanim sredinama.

U tijeku velika policijska akcija, uhićeno pet pripadnika 'rezervnog tima'

Ovakve napade je teško predvidjeti.

Apsolutno ih je teško predvidjeti zato što te mreže čine sve kako se njihova komunikacija ne bi prepoznala. Točno je da je Francuska, unazad nekoliko tjedana, povećala razinu sigurnosti jer su imali određene indicije da bi se napad mogao dogoditi, bez obzira što su podigli mjere sigurnosti. Nažalost nisu ga mogli spriječiti. To govori dovoljno o tome kakvi tipovi napada nam predstoje u budućnosti.

Zapravo svaka zemlja članica unije ili protuterorističke koalicije mogla bi biti meta, pa čak i Rusija, no ipak ponovno Francuska. Zašto?

Francuska je jedna od velikih država u protuterorističkoj koaliciji, ujedno je Francuska država koja je unazad pet godina imala najviše pokušaja terorističkih napada. Što je posljedica povećane i povećane radikalizacije unutar skupina koje se nalaze na francuskom teritoriju, pa čak i državljana Francuske koji su možda prva ili druga generacija. Nažalost, to ej jedan veliki problem u Francuskoj i tu će se morati učiniti kako bi se takvi napadi u budućnosti eventualno mogli predvidjeti pa onda i spriječiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene