Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD ispalio projektile

Stručnjak za geopolitiku: "Napad na Siriju iznenađenje je za međunarodnu zajednicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila za DNEVNIK.hr komentirao je američki napada na sirijsku zračnu bazu.

Sjedinjene Američke Države izvele su napad projektilima na zračnu bazu u Siriji kao odgovor na sumnje u napad kemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Napad u Siriji Cvrtila za Specijal Nove TV: "Teško da ovo može dovesti do sukoba SAD-a s Rusijom"

U napadu je poginulo šestero osoba , a sedam ih je ranjeno. Američki predsjednik Donald Trump nakon napada je pozvao ''sve civilizirane nacije da pomognu u okončanju sukoba u Siriji'' dok je ruski predsjednik Vladimir Putin napad nazvao "agresijom na suverenu državu"

Što najnoviji potez Trumpove administracije predstavlja za međunarodnu zajednicu upitali smo geopolitičkog analitičara Vlatka Cvrtilu.

"Iznenađenje za međunarodnu zajednicu"

"Napad SAD-a na sirijsku zračnu luku je iznenađenje za međunarodnu zajednicu obzirom na politiku koju je provodio bivši američki predsjednik Barack Obama. On se samoizolirao i samoisključio iz tog sukoba nakon što je isto tako govorio da je pređena crvena linija, također u slučaju kemijskog napada", kaže Cvrtila dodajući kako je Trump prethodno dao dosta nedefinirane poruke o tome kakva će biti njegova politika prema Siriji.

Ističe kako u slučaju ovakvih radikalnih poteza, najčešće prije toga dolazi do rasta tenzija.

"Ovo jest posljedica informacije da se dogodio kemijski napad, ali je svojevrsno iznenađenje obzirom na konstalaciju odnosa i trenutnog stanja u Siriji. Rusija kako veliki vanjski strateški igrač podržava režima Bašira al Asada te mu je pomogla da stabilizira svoju situaciju. SAD se pak nije izravno uključivao. Imali su neke svoje proxy igrače preko kojih su ostvarivali neke svoje interese dok sada odjednom upotrebljavaju napad na režim kojeg podržava Rusija. Postavlja se pitanje je li ovo najava nove politike SAD-a, kako će ona u budućnosti izgledati te kako će se definirati odnosi između SAD-a i Rusije", kaže Cvrtila.

Upozorava kako je pitanje kako će napad utjecati na odnose SAD-a i Turske koja je pozdravila napad.

Izolirani incident?

"Postoji mogućnost da ovo ostane izolirani incident kojim se SAD pokazuje da su  spremne i na ovakve tipove reakcija u slučaju međunarodnih kriza", kaže Cvrtila.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nakon napada je pozvao "sve civilizirane nacije da pomognu u okončanju sukoba u Siriji'', no Cvrtila ističe kako nikakva akcija međunarodne zajednice nije moguća ako nije legitimirana u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Većina pokušaja da se pokrene zajednička akcija bila je blokirana od strane Rusije i Kine. Rusija ima svoje strateške interese i sigurno ih neće izbrisati u potpunosti. Ona eventualno može pregovarati o nekim ustupcima i strateškim dogovorima kako bi odustala od izravne podrške Asadovom režimu.Ovo je napad koji može predstavljati promjenu stanja međunarodne zajednice prema sirijskom pitanju. SAD su se sada prvi puta nakon početka rata uključile u sukob", rekao je Cvrtila.

Stručnjak za geopolitiku naglasio je kako kemijsko oružje u Siriji ne posjeduju samo snage Asadovog režima. Napominje i kako je upitna vjerodostojnost Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"Opservatorij je izvor koji povremeno izaziva dosta upitnika te može biti dvojben izvor. Teško je procijeniti što se dogodilo bez međunarodne konkretne istrage. Moguće je da će se ona zatražiti. Kad su se pojavile sumnje u napad kemijskim oružjem, UN je formirao međunarodnu komisiju. Ona je utvrdila da se napad dogodio, ali ne i otkud se dogodio", kaže Cvrtila.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene