Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doček Nove godine u Osijeku postao je prvorazredni politički događaj. Tradicionalni doček na središnjem gradskom trgu, u organizaciji gradske vlasti, sabotirat će oporba organizirajući paralelan doček na drugom gradskom trgu.


Svečano odbrojavati Osječani će na Silvestrovo moći na čak dva gradska trga. Doček Nove godine na središnjem trgu tradicionalno organizira gradska vlast. No, jedna udruga neće plesati kako vlast svira. Kilometar dalje, organizirat će svoju proslavu. 'Ništa ne manjka glavnom dočeku na trgu. Mi podržavamo tu proslavu, ali htjeli smo ipak novu obilježiti u našoj četvrti', kazao je Zvonko Horvat, organizator paralelne proslave. Politički inat ili želja za slavljem? Dvije proslave u recesijskoj godini potaknule su nagađanja da iza svega stoji politika, točnije gradska oporba.

'Politika umiješala prste'

Vezani članci Uskrsno misno slavlje u katedrali sv. Stošije - 4 Uskrsno slavlje diljem Hrvatske: ''Želim sve najbolje, puno sreće zdravlja i mira, da budu u malom krugu velikih ljudi'' Don Ivan Terze Zbog koronavirusa ove će se godine mise održavati drugačije: U Splitu vjernici mogu sve pratiti putem videozida ili virtualnim putem

'U najmanju ruku nije primjereno da trošimo veliki novac za doček Nove godine. Na žalost čini se da je politika umiješala svoje prste, ali nećemo dopustiti da to prevlada', rekao je Ivan Vrdoljak, zamjenik osječkog gradonačelnika. Dok političke iskre već frcaju, građane se mami na 'svoje' trgove. 'Mi ćemo dijeliti besplatne kobasice i tisuću litara piva', kaže Horvat. 'Ma neka, ali kod nas će biti dostojanstvenije i energičnije', odgovara Vrdoljak. Građanima, pokislima od krize i recesije, svejedno je samo da je besplatno. Velikoj većini ljudi, čini se, nije bitno gdje će dočekati Novu godinu, već kako će je preživjeti.