Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak opozvanog premijera na sastanak važan za državu

Vlaho Orepić: Orešković se konzultirao sa mnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar policije Vlaho Orepić kazao je da se opozvani premijer Tihomir Orešković pred odlazak na sastanak sAngelom Merkel o migracisjkoj krizi nije trebao konzultirati s predsjednicom o aktualnoj situaciji u zemlji. Smatra da je dovoljno da se konzultirao s njim i da ga je on upoznao s aktualnom situacijom

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Pročitajte i ovo Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Na pitanje je li se opozvani premijer Tihomir Orešković trebao konzultirati prije odlaska u Berlin s političkim čimbenicima u zemlji, kako je u petak rekla predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, Orepić je rekao kako se Orešković konzultirao 's kim je trebao'. Rekao je da je Orešković prije puta razgovarao s njim.

'On je konzultirao koga je trebao i otišao, za to je dovoljno politički kulturan. Tko kaže da se nije konzultirao? Upoznao sam ga s aktualnom situacijom', kazao je Orepić.

'Trenutna situacija je da nadziremo zelenu granicu. Nema nikakvih naznaka u ovom trenutku da postoji mogućnost proboja sa srpske strane prema Hrvatskoj. Sve je pod kontrolom. Imamo u Tovraniku smještajne kapacitete gdje bi amortizirali u slučaju bilo kakvih izvanrednih okolnosti i uistinu u ovom trenutku ne postoji apsolutno nikakvih pokazatelja da migrantska kriza može eskalirati u obliku u kakvom je bila', rekao je Orepić.

Grabar-Kitarović: Orešković se trebao konzultirati prije odlaska u Njemačku

Tehnički premijer Tihomir Orešković trebao se prije subotnjeg odlaska u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji, jer je pitanje migracija o kojem će se razgovarati preozbiljno "da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika jer se ne nikad ne može predvidjeti što će se dogoditi u raspravi", rekla je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

'To je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve, i Vijeće za nacionalnu sigurnost ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato jer smo u kampanji i ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s Merkel tako i u Slovačkoj gdje se 16. rujna održava summit EU-a.  To je preozbiljna situacija da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika', naglasila je.

Merkel se u sklopu konzultacija s europskim čelnicima uoči summita EU-a u Bratislavi sastaje s Oreškovićem, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovim u dvorcu Mesebergu izvan Berlina.

Orešković je ovaj tjedan, na pitanje o putovanju u Berlin na susret s Merkel odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Time je reagirao na članak u Jutarnjem listu u kojem je stajalo da se on nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao ni s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

"Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor", istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene