Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti paket

Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina...

Aktualno Galerija Andrej Plenković predstavlja mjere pomoći Andrej Plenković predstavlja mjere pomoći Foto: Andrej Plenkovic / Twitter GSV GSV Foto: Ranko Suvar / CROPIX Andrej Plenković, Marin Piletić Andrej Plenković, Marin Piletić Foto: DNEVNIK.HR +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Napokon su poznati detalji o 1,7 milijardi eura vrijednom novom paketu Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Vlada će paket usvojiti na sjednici u četvrtak, a na snagu bi trebao stupiti 1. travnja.

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Paket je težak 1,7 milijardi eura i trebao bi vrijediti godinu dana, a glavne stavke su: 

  • cijena struje ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna ove godine
  • cijena plina ostat će ista godinu dana, do travnja iduće godine
  • cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati
  • ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike
  • povećava se jednokratno iznos dječjeg doplatka
  • uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike

''Najprije smo s partnerima odlučili podijeliti konture paketa i njihove reakcije su pozitivne'', istaknuo je Plenković u izjavi za medije nakon predstavljanja Vladina paketa mjera na GSV-u te najavio da će mjere biti detaljno prezentirane u utorak.

Andrej Plenković Andrej Plenković, Marin Piletić (Foto: DNEVNIK.HR)

''Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija - umirovljenicima, primateljima dječjeg doplatka, nezaposlenima, braniteljima, pogođenima potresom, ribarima... Ide i niz sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost. Vlada je odlučila i dalje djelovati konzistentno, čvrsto, sveobuhvatno i glavna zadaća nam je da svi zajedno na nogama prođemo kroz ovu krizu'', poručio je Plenković uz zahvalu partnerima. 

Što će biti sa zamrzavanjem cijena proizvoda, nije želio reći, već je poručio da se još razmatra, no da bi odluka trebala biti poznata u četvrtak i da će biti malih modifikacija.

Upitan o prijedlozima vezanim uz promjene oko poreza odvratio je da danas porezna politika nije bila tema te da je s poslodavcima i sindikatima dogovoreno da će o cjelovitoj poreznoj politici nastaviti razgovarati.

Andrej Plenković GSV (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Jednokratno povećanje dječjeg doplatka

''Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom - jednokratno će biti obuhvaćeno 128.000 obitelji, a to je 230.000 djece'', kazao je Plenković i naveo par detalja: 

  • za jedno dijete 45 eura
  • za dvoje djece 70 eura
  • za troje djece 100 eura
  • za četvero djece 130 eura
  • za petero i više djece 160 eura

''Bit će to ukupno devet milijuna eura i bit će isplaćeno u travnju'', kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 PRAVO, A NE SOCIJALNA POMOĆ ''Hrvatska je već trebala uvesti univerzalni dječji doplatak od 100 eura po djetetu'': Vlada čeka izbore?

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Još malo do izbora Dječji doplatak porastao kao nikada dosad, a u planu su još veće naknade: U Njemačkoj. Što čeka Hrvatska?

Partneri podržali Vladin paket pomoći

Upitan o ponašanju tržišta u aktualnoj krizi, kazao je da od svih očekuje odgovorno ponašanje i da ne može država intervenirati u sve. ''Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos'', poručio je i dodao: ''Nitko ne živi izoliran''.

Istaknuo je da je paket mjera dobio potporu svih kojima je danas predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine.

Pomoć umirovljenicima

Uoči GSV-a Plenković je novi paket mjera predstavio predsjedniku Hrvatske zajednice županija Danijelu Marušiću i predsjedniku Hrvatske zajednice općina Boži Lasiću te predsjedniku Udruge gradova Željku Turku, a potom i na sastanku koalicijskim partnerima.

''Vladin paket mjera pomoći je vrijedan oko 1,7 milijardi eura, a ostat će ograničena cijena struje i plina – struje šest mjeseci, a plina do kraja godine'', kazao je Turk u izjavi za medije nakon sastanka u Banskim dvorima, a potvrdio je to nešto kasnije nakon sastanka koalicijske većine i saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Umirovljenicima će biti isplaćena jednokratna pomoć, najavio je Hrelja u izjavi za medije nakon sastanka koalicije i dodao da će u travnju doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

  • Za mirovine do 260 eura ide jednokratna pomoć od 160 eura.
  • Za mirovine od 261 do 330 eura ide jednokratna pomoć od 120 eura.
  • Za mirovine od 331 do 470 eura ide jednokratna pomoć od 80 eura.
  • Za mirovine od 471 do 610 eura ide jednokratna pomoć od 60 eura.

Također, dižu se koeficijenti samostalnim umjetnicima, diže se dodatno u odnosu na prošlu godinu jednokratni dječji doplatak.

"Suština mjera je da građani uživaju zaštitu od velike inflacije još idućih šest mjeseci za električnu energiju i idućih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina. Intervencijama iz proračuna i na teret solidarnosti svih građana pokušava se amortizirati utjecaj velike inflacije'', istaknuo je Hrelja.

Kazao je se sve što se trebalo uskladiti uskladilo, još su dodane neke mjere, a sve koje su dosad bile ostaju. Upitan zašto će struja biti subvencionirana kraće od plina, odvratio je: ''Predviđa se daljnje smanjenje cijene struje i plina nakon odluke EK-a o najvišim cijenama. Očekuje se stabilizacija, ali nikad se ne zna.''

Plenković: Nastavljamo pomagati

Turk je kazao da o porezu na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak.

"Za jedinice lokalne samouprave najveći segment troškova su troškovi struje i plina za dječje vrtiće škole, gradsku upravu, komunalna poduzeća. Za nas je najbitnije da ne dovodimo u pitanje opstojnost naših proračuna", kazao je Turk, koji je gradonačelnik Zaprešića.

''Nastavljamo pomagati županijama, gradovima i općinama da normalno funkcioniraju unatoč energetskoj krizi'', poručio je Plenković, koji se potom sastao s koalicijskim partnerima.

Uoči sastanka koalicijske većine u Banskim dvorima SDSS-ov Milorad Pupovac istaknuo je: ''Nije to potrebno gledati kao stvar predizbornog paketa pomoći, nego kroz činjenicu da se suočavamo s porastom siromaštva u zemlji i s porastom cijena zbog inflacije i porastom cijena energenata. Mjera je to koja je neophodna, vjerojatno nije sistemska i cjelovita, ali će olakšati građanima da sačuvaju svoje standarde u ovim okolnostima.''

Vlada opet intervenirala u cijene goriva

I očekivalo se da će većina Vladinih mjera pomoći koje su na snazi vrijediti i nakon 31. ožujka.

Ključni elementi Vladina jesenskog paketa bile su energetske subvencije, regulacija cijena devet prehrambenih proizvoda, jednokratna financijska pomoć za određene grupe građana, povećanje niza socijalnih davanja.

Vlada je dosad i redovito intervenirala u cijene goriva, pa je to učinila i u ponedjeljak na telefonskoj sjednici.

Pročitajte i ovo Novi paket Vladinih mjera Hrana i energija Radno u Banskim dvorima: Dnevnik Nove TV doznaje detalje Vladinih mjera za ublažavanje krize

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nastavak sukoba Plenković o Milanoviću: "Ta neka igrica dr. Jekyll i mr. Hyde, gdje ste jedan dan na nišanu, a drugi dan bacate pisma da bi se pokrile priče o obitelji"

Na prošlotjednoj sjednici Vlade Plenković je istaknuo da će se izmjenama Zakona o PDV-u zadržati najniža stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, za naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki.

Također, izmjenama Zakona o doprinosima dodatno poboljšat će se položaj umirovljenika jer će se ukinuti dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje, što znači povećanje mirovina za 32.000 umirovljenika koji taj doprinos plaćaju sami iz mirovine. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene