Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odbijenice sindikata

Odmazda Vlade prema pravosudnim radnicima: Tko štrajka, imat će manju plaću

Vlada je donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Nakon što su službenici u pravosudnim tijelima odbili Vladinu ponudu i odlučili nastaviti štrajk Vlada je donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, koji traje od 5. lipnja i najduži je dosad u Hrvatskoj. Odluka će se početi primjenjivati od 17. srpnja.

"S obzirom na to da u zahtjevu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji ultimatum da se plaće zaposlenih državnih službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog o okončanju štrajka, kao ni socijalni dijalog u postupku uvođenja novog sustava plaća kao krajnje mjere Vlade, Vlada predlaže ovu odluku", kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

"Službenicima i namještenicima dok su u štrajku za cijelo vremensko razdoblje uplaćivat će se obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja", istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković apelirao je na zaposlene da se vrate na posao da bi, kako je rekao, hrvatsko sudstvo moglo normalno funkcionirati: "Stoga donosimo ovu odluku danas kako bismo kako bismo omogućili funkcionalnost hrvatskoga pravosuđa i ostajemo otvoreni za daljnji dijalog i razgovor i pronalaženje rješenja koja će biti maksimalno moguća, da svi oni koji rade u pravosuđu imaju veća primanja.''

Pročitajte i ovo Davor Filipović, Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković i dalje bez odgovora na brojna pitanja o plinskoj aferi: Poručio da Filipović i šef HEP-a stižu u Sabor

Malenica je podsjetio da je s predstavnicima sindikata održano pet sastanaka na kojima se pokušao pronaći dogovor, kazao je i pobrojio sve što je Vlada ponudila, uključujući i sporazum koji su odbili.

Predstavljena su im povećanja plaća sukladno odluci Vlade o isplati privremenog dodatka, kao i projekcije rasta plaća za najbrojnije kategorije državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Predložen im je i sporazum kao jamstvo dijaloga i povećanja plaća u pravosudnim tijelima u okviru novog zakona o plaćama i nove uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova, kazao je ministar.

Sporazum je upućen na izjašnjavanje članovima sindikata, no oni su ga odbili. "Predloženi sporazum iskorak je Vlade u jačanju socijalnog dijaloga unatoč činjenici da taj sindikat nije potpisnik kolektivnog ugovora, odnosno nije reprezentativni sindikat sukladno Zakonu reprezentativnosti", naglasio je Malenica.

Podsjetio je da je službenicima i namještenicima u pravosuđu u srpnju isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za oko 15 posto.

Plaće službenika i namještenika u pravosuđu u protekle četiri godine rasle su u četiri navrata – 2019. godine kada je za otprilike 70 posto službenika u pravosuđu povećan koeficijent za devet posto, 2022. godine kada je u dva navrata povećan koeficijent za dvije skupine zaposlenih (informatičare i namještenike), te ove godine kada su ponovno povećani koeficijenti za zapisničare.

Uz ta povećanja u tom je razdoblju i osnovica za plaće porasla za otprilike 33 posto.

"Primjera radi, od 2018. godine do 2023. godine koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, što je otprilike 330 eura, a u ovom sporazumu Vlada se obvezala na daljnje povećanje plaća. S tim da bi neto plaća zapisničara početkom sljedeće godine s novom uredbom iznosila ukupno oko 1000 eura neto", naglasio je Malenica.

Od otprilike 7200 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima njih 6300 ovaj je mjesec dobilo dodatak od 100 eura, isplaćen je regres od 300 eura, a minimalna neto plaća, koja je bila oko 560 eura, sada je oko 660 eura.

Nakon sjednice Vlade Banski dvori su objavili i pregled prema kojem je prosječna neto plaća u pravosudnim tijelima u lipnju porasla za više od 13 posto dodavši da su Odlukom Vlade o isplati privremenog dodatka početkom srpnja isplaćeni dodaci u iznosu od 100, 80 ili 60 eura za 7.272 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Pročitajte i ovo Prosvjed roditelja odgojitelja Traže naknadu Roditelji odgojitelji pred gradskom vijećnicom: "S 280 eura ne može se preživjeti mjesec"

Malenica je i dan ranije nakon sastanka sa sindikatom državnih i lokalnih službenika rekao da je štrajkašima, umjesto trenutačnog, predloženo povećanje plaća početkom 2024., a u slučaju njihova ustrajavanja kazao da ne isključuje uskratu plaće za dane provedene u štrajku.

Pročitajte i što ministar Malenica rekao u izjavi za medije nakon sjednice Vlade.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene