Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže naknadu

Roditelji odgojitelji pred gradskom vijećnicom: "S 280 eura ne može se preživjeti mjesec"

Aktualno Galerija Prosvjed roditelja odgojitelja Prosvjed roditelja odgojitelja Foto: Slavko Midzor/Pixsell Prosvjed roditelja odgojitelja Prosvjed roditelja odgojitelja Foto: Slavko Midzor/Pixsell Prosvjed roditelja odgojitelja Prosvjed roditelja odgojitelja Foto: Slavko Midzor/Pixsell +0 Prosvjed roditelja odgojitelja Galerija 1/4 >>
Udruga roditelja odgojitelja traži od Grada Zagreba naknadu za roditelje dok se ne stvore uvjeti za upis sve djece u vrtiće.

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba ispred gradske vijećnice započeo je prosvjed udruge roditelja odgojitelja HURO. Prosvjeduju jer je 2716 djece ostalo bez mjesta u zagrebačkim vrtićima i odluke gradske vlasti da se onima koji su ostali bez vrtića neće isplaćivati novčana naknada.

Prosvjed roditelja odgojitelja Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Slavko Midzor/Pixsell)

Ana Maria Berbić Lacko, predsjednica Udruge roditelja, istaknula je u četvrtak na prosvjedu kako je stvarni broj neupisane djece mnogo veći. Smatra da ih je oko 5000 jer će dio djece tek 31. kolovoza napuniti godinu dana, a ni tada se neće imati gdje upisati. 

Pročitajte i ovo Davor Filipović, Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković i dalje bez odgovora na brojna pitanja o plinskoj aferi: Poručio da Filipović i šef HEP-a stižu u Sabor

"Tražimo naknadu za roditelje dok se ne stvore uvjeti za upis sve djece u vrtiće. Rekordan je broj neupisanih. Upisana djeca bit će kao u košnici jer je upisano 1300 djece više, a nema izgrađenih novih vrtića. Gradonačelnik krši državni pedagoški standard. Šaljemo inspekcije neka na licu mjesta vide. Ugrožena je sigurnost djece. Tražimo kompenzaciju za neupisanu djecu", poručila je Berbić Lacko i dodala kako će mnogi roditelji morati dati otkaz jer nemaju kome ostaviti djecu.

Pročitajte i ovo Potraga za dječakom Novi detalji Policija objavila kome pripada krvavi trag nađen na autu: 52 policajca od jutra pretražuju zemljište

"Najmanje dijete mi ima šest mjeseci te nema pravo na vrtić. Kad napuni godinu dana, neće biti mjesta. Mjeru su nam smanjili na 280 eura. Nemamo bake, djedove, tete. Ja moram s djecom biti kod kuće. Ne mogu ići raditi, a s 280 eura se ne može preživjeti mjesec. Tko bi meni dao posao s petero djece?" rekla je na prosvjedu Mirjana Denk, udovica i samohrana majka petero djece.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je ranije kako će sredstva za predškolski odgoj i obrazovanje usmjeriti u povećanje kapaciteta te je dodala kako se očekuje da će se u privatnim vrtićima, koje grad subvencionira, uspjeti upisati još oko 1000 djece. Također je kazala kako će do kraja godine još oko 400 djece dobiti mjesto u jednom od četiri vrtića koja se tek trebaju otvoriti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene