Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nulta tolerancija

Vlada prihvatila Akcijski plan za borbu prrotiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prihvaćanjem Revidiranog akcijskog plana, Vlada će povećati broj tijela, ali i smanjiti broj mjera za suzbijanje korupcije.

Revidiranim akcijskim planom uz Strategiju suzbijanja korupcije, koji je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici, smanjuje se broj mjera, ali se istovremeno povećava broj tijela, ponajprije ministarstava, uključenih u njegovu provedbu. 'U borbi protiv korupcije ne smije ponestati snage, volje, ni novca', istaknula je premijerka Jadranka Kosor predstavljajući revidirani plan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Naglasila je da se u borbi protiv korupcije nitko ne smije nikoga uplašiti, a Vlada pritom neće dozvoliti nikakav pritisak na državna tijela koja su zadužena za borbu protiv korupcije. 'Načelo rada je nulta tolerancija na korupciju. Nužno je ponoviti, osobito nekima, da će ta borba biti do istrebljenja, do posljednjeg daha. Bit će beskopromisna i bez fige u džepu i svatko treba otvoriti svoja vrata', rekla je Kosor dodajući da se ne smije dogoditi da 'kad se stigne do nečijeg plota' taj kaže kako se kod njega ne smije ući.

Revidirani Akcijski plan sastoji se od 145 mjera

Jedino se na taj način mogu i postići rezultati u borbi protiv korupcije, bez obzira na nečije ime i prezime i pripadnost političkim strankama, dodala je. Akcijski se plan, nakon reduciranja, sastoji od 145 mjera, a Kosor je istaknula da su kao nositelji mjera u provedbu plana uključena nova ministarstva koja dosad nisu bila uključena. U plan su tako uključena ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja, obitelji, prometa, turizma, a Kosor je kazala da se 'osobita pažnja posvećuje nadzoru sredstava koja se kroz različite potpore dodjeljuju i usmjeravaju građanima i udrugama'.

Revidiranim akcijskim planom želi se postići još čvršći nadzor, veća transparentnost finaciranja stranaka, spriječiti sukob interesa, urediti prava na pristup informacijama, te educirati službenike. 'Bez straha, punim jedrima naprijed, u tom velikom poslu koji nas čeka', poručila je premijerka podsjetivši da je u proteklom razdoblju već doneseno puno važnih odluka, pa je tako izmijenjen zakonodavni okvir (izmjenama ZKP-a, KZ-a i zakona o javnoj nabavi, ustrojem USKOK-a i donošenjem zakona o OIB-u).

Plan rađen u suradnji s Europskom komisijom

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović naglasio je da se akcijski plan, kao živi dokument, usavršava i razvija u suradnji s Europskom komisijom, a ključno je, naglasio je, da je komisija uočila 'vrlo velik napredak u pogledu legislative, primjene i rezultata'. To je važno, dodao je, u kontekstu skorog otvaranja Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava). 'Ekspertna skupina EK koja je posjetila Hrvatsku ocijenila je vrlo velik postignuti napredak', rekao je i najavio da će samo izvješće biti predstavljeno na sljedećoj sjednici Povjerenstva za sprječavanje korupcije.

Kosor je pritom dodala da sve što Hrvatska poduzima i što će još poduzeti nije samo da bismo otvorili i zatvorili Poglavlje 23, već je to, kako je naglasila, posao koji moramo obaviti zbog nas samih, zaštite ljudskih prava i dostojanstva svakog čovjeka. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene