Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele smanjiti dug za 32 milijarde kuna

Plenković: "Otpisat ćemo dugove blokiranim građanima kojima je glavnica do 10.000 kuna"

Predstavljanje mjera za blokirane u Vladi (Foto: Pixell)
Predstavljanje mjera za blokirane u Vladi (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: Pixell) Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Predstavljanje mjera za blokirane u Vladi (Foto: Pixell) Predstavljanje mjera za blokirane u Vladi (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Predstavljanje mjera za blokirane u Vladi (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
U Vladi su predstavili paket mjera, odnosno tri zakonska prijedloga za rješavanje problema blokiranih građana kojih je u Hrvatskoj više od 325 tisuća. Novim mjerama odblokiralo bi se oko 80.000 građana, a iznos duga smanjio bi se za oko 32 milijarde kuna.

Zakonom o otpisu dugova fizičkih osoba automatski će se i jednokratno otpisati dugovi građana čija glavnica duga prema državi, lokalnoj samoupravi i povezanim pravnim osobama iznosi do 10 tisuća kuna. Takvih je građana 11.000

Otpis duga odradit će FINA, a građani ne moraju poduzimati ništa

Stanje duga računat će se s 31. prosincem 2017. godine

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se na mjerama za smanjenje blokiranih građana radi mjesecima. Počeo je dobrim vijestima – proračunskim suficitom, ugovorom za izgradnju Pelješkog mosta te nacionalnim programom reformi.

"Vlada je odlučna da se bavimo onim što je bitno, a to je standard građana te gospodarski rast i razvoj. Jednim zakonskim paketom danas želimo dati poticaj insolventnosti našim sugrađanima kojima su računi blokirani duže vrijeme. To je problem koji se protreže godinama, generiran je osobito u vrijeme gospodarske krize, zadnjih desetak godina. Želim poslati jasnu poruku da je plaćanje obveza standard koji se mora poštivati", poručio je Plenković.

Naglasio je da je blokirano 325.254 građana, čiji je dug 45,37 milijardi kuna.

Otpis dugova za one kojima je glavnica do 10.000 kuna

Vlada prelaže tri zakona. Prvi je Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba, čiji je cilj otpustiti dugove građanima koji su blokirani od strane države, jedinica lokalne i područne samouprave, ali i pravnih osoba koje su povezane s njima poput HEP-a, HRT-a, plinarskih društava.

"Želimo da blokirani građani bez ikakve paprirologije budu oslobođeni duga do 10.000 kuna po osnovi glavnice. Tako će se deblokirati 11.000 ljudi. Ništa ne trebaju napraviti, za njih će to napraviti Fina", istaknuo je.

Kako je pojašnjeno, dugovi će se do 10.000 otpisati svima automatski, dakle i onima koji eventualno imaju neku imovinu. 

Privatnim subjektima koji će otpisati dug građanima do 10.000 kuna glavnice država će omogućiti porezne olakšice. Vjerovniku koji izvrši otpis duga iznos otpisane tražbine priznao bi se porezno priznatim rashodom. Ovom bi mjerom moglo biti obuhvaćeno više od 100.000 građana.

Iznos veći od 10.000 kuna građani će moći reprogramirati u vremenskim rokovima određenim zakonom.

Obustavljanje postupaka ovrhe koji traju dulje od tri godine

Drugi je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima čiji je cilj, kako je rekao Plenković, destimulirati provedbu ovrha koje se nisu naplatile godinama. Želi se obustaviti postupanje Fine ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine, ali uz uvjet da nije u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po tražbini. Vjerojatnost da bi se vjerovnik u takvim slučajevima naplatio manja je od jedan posto, kažu u Vladi. 

"Mjerom ne diramo u osnovni dug, ali ćemo smanjiti broj blokiranih građana za 71.000, a iznos blokade s prvom i drugom mjerom smanjit će se za oko 32 milijarde kuna", istaknuo je Plenković.

No ovime neće nestati dug, već samo blokada. Teško je pretpostaviti koliki će broj ovrhovoditelja, odnosno vjerovnika ponovno pokrenuti postupak ovrhe jer bi morao platiti predujam koji se uvodi, kažu u Vladi, jer je do sada bilo jeftinije pokrenuti ovrhu preko Fine nego zvanjem dužnika. 

Taj iznos još nije definiran.

"Možda će vjerovnik zaključiti da mu se ne isplatit pokretati postupak", pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

U osobni stečaj s 20.000 kuna glavnice


Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača. Želi se uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana su skupina građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su blokirani više od tri godine.

Oko 80.000 građana blokirano je za iznos glavnice do 20.000 kuna, rekao je Plenković.

Ministar Marić rekao je da 1,4 posto blokiranih građana (4694) ima dug veći od 20 milijardi kuna, odnosno više od 50 posto ukupnog duga. Najviše građana pod ovrhom je telekomunikacijskih tvrtki. Na dugotrajne dugove odnosi se 97 posto blokada.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će ići na pojednostavljeni stečaj potrošača.

"Očekujemo da će takvih biti oko sto tisuća, vidjet ćemo nakon što se provedu prve dvije mjere. Postupke će pokretati Fina, ali će građanin moći reći da on ne želi u stečaj. Sada ga pokreće sam građanin", pojasnio je dodajući da ovaj instrument ne treba miješati s novim Ovršnim zakonom.

U Vladi kažu da su svjesni građana koji stalno ulaze u dugove, pa tako ima i onih kojima je već jednom otpisan.

"Uzet ćemo stanje dugova na dan 31. 12. 2017. i ova mjera je jednokratna. Sigurno nećemo opet donositi takvu", ustvrdio je ministar Marić.

Ministar Marić najavio je u Dnevniku Nove TV da će paket mjera ići u javnu raspravu, pa će javnost dati moći dati svoje primjedbe. 

Udruga Blokirani također je u petak objavila svoje prijedloge za rješenje ovog velikog problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene