Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Vladi

Udruga Blokirani traži zabranu ovrhe za primanja manja od 2660 kuna

Kako riješiti problem blokiranih? (Foto: Pixell)
Kako riješiti problem blokiranih? (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Uoči predstavljanja Vladinih mjera za rješavanje problema blokiranih građana kojih je u Hrvatskoj više od 320 tisuća, Udruga Blokirani objavila je svoj prijedlog rješenja.

Udruga Blokirani predlaže da se zabrani provedba ovrhe nad svim mjesečnim primanjima ovršenika koja su manja od 80 posto mjesečnog iznosa proračunske osnovice, odnosno manja od 2.660,80 kn. To bi vrijedilo za pravne i fizičke osobe.

Traže uvođenje jedinstvene zastare i za ovrhu, uz najdulji apsolutni zastarni rok od šest godina.

"Opravdano je uvođenje jedinstvene zastare i za 'ovrhu' jer zastaru poznaje i kazneno zakonodavstvo, razlikovanje relativne i apsolutne zastare ne poznaju druga zakonodavstva, u Hrvatskoj ovrha uopće ne poznaje zastaru, što otvara put neovlaštenim ovršnim postupcima", navode Blokirani.

Traže i da se uredi poslovanje agencija za utjerivanje dugova koje drže više od 17 milijardi kuna dugova građana, odnosno da se takvi poslovni subjekti stave pod nadzor HANFA-e ili HNB-a.

"Ponašanje i radna etika djelatnika agencija prema 'dužnicima' moraju se regulirati zakonom, jedan poziv u radno vrijeme, obavijest 'dužniku' o prijenosu potraživanja i sve ostalo – isključivo zakonski, sudskim putem! Nije problematično da banka ugovorom o cesiji proda dug agenciji po diskontnoj cijeni, ali u tom slučaju agencija može naplaćivati isključivo i samo ono što je otkupila po tom istom diskontu i zaračunati zakonom propisane kamate i nikako se naslanjati na dug banke, jer banka je prodajom duga, dugovanje otpisala, a otpisano se ne može naplaćivati", navode u udruzi.

Smatraju i kako o visini zatezne kamate ne bi trebao odlučivati HNB, već zakonodavac.
 

Pročitajte i ovo Opomena pred ovrhu Računi za struju, vodu, plin... Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Gost Dnevnika Nove TV Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene