Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja plaća i materijalni uvjeti

Vlada potpisala sporazum s predstavnicima sindikata: "Nismo zaboravili da je dio članstva želio bolju ponudu"

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata Premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata Premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata Foto: DNEVNIK.hr +0 Zajednička fotografija Vlade i predstavnika sindikata Galerija 1/3 >>
Vlada je danas s predstavnicima sindikata radnika državnih i javnih službi potpisala sporazum o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava. Nakon potpisivanja je održana konferencija za medije.

Vlada je danas s predstavnicima sindikata radnika državnih i javnih službi potpisala sporazum o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava.

Nakon potpisivanje održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predstavnici sindikata, ministar Marin Piletić, ministar Marko Primorac i premijer Andrej Plenković.

Premijer je rekao da se radilo o razgovorima o najvažnijem pitanju Vlade, a to je ekonomski i društveni standard građana, što uključuje radnike državnih i javnih službi. Dodao je da je politička stabilnost uvjet ostvarenja političkih ciljeva Vlade.

"U šest godina mandata, rast plaći radnika javnih i državnih službi narastao je za 33 posto. To dovoljno govori o našoj volji", rekao je.

Pročitajte i ovo Nikolina Grubišić Požar ZA DNEVNIK NOVE TV Šefica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta otkrila šokantne detalje hvatanja monstruoznog pedofila: "Najžalosnije je da nitko nije prijavio policiji"

Pročitajte i ovo Ilustracija U SUSJEDSTVU Šokantna obrana oca koji je brutalno pretukao kćer: "Kod nas je to dozvoljeno"

Odgovarajući na pitanje o izjavi sindikalista Vilima Ribića da su sindikati trebali odbiti ponudu premijera jer bi Vlada povećala osnovicu plaće i bez dogovora, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je da bi bez pregovora rizik bio prevelik jer bi Vlada mogla samostalno donijeti odluku.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da smo "se već navikli na dugogodišnju retoriku spomenutog gospodina", a na izjavu se osvrnuo i premijer.

"Ako dođemo u situaciju da Vlada jednostrano donosi odluke, onda imamo problem. Zadaća je sindikata da se bore za prava radnika, a Vlade da izađe u susret koliko može. Ovim je postignut jedan kvalitetan kompromis", rekao je Plenković.

"Nismo zaboravili da je dio članstva želio bolju ponudu", dodao je.

Ministar Primorac odgovorio je na pitanje novinara o njegovoj izjavi da ministar financija iz pregovora ne može izaći kao pobjednik.

"Koliko god povećali plaće, bit će onih koji misle da je to previše i da se treba financirati nešto drugo. No, mislim da svi danas možemo biti pobjednici s obzirom na dijalog", rekao je ministar.

"Okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju"

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić prije potpisivanja je rekao da se sporazumom može smatrati da je dio pregovora završio.

"I dalje nastavljamo razgovarati o povećanju plaća. Pritom ćemo inzistirati na povećanju koeficijanata za one s najmanjim plaćama", rekao je.

Prije potpisivanja je u ime Vlade govorio premijer Plenković.

"Ovo nije situacija u kojoj netko treba pobijediti, a netko izgubiti. Mislim da smo u proteklih šest godina dokazali da smo spremni voditi dijalog i tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj radnika u državnim i radnim službama", rekao je predsjednik Vlade.

"Ovo je okvir dogovara s obzirom na ekonomsku situaciju danas. Ako se ona iz bilo kojih razloga izmjeni, nećemo mi ne doći na razgovor sa sindikatima", dodao je.

Također je rekao da mu je žao što dva od 11 sindikata nisu pristala na potpisivanje sporazuma i time pokazala razumijevanje za socioekonomsku situaciju, ali da će se bolji materijalni uvjeti odnositi i na radnike iz sektora koje ti sindikati predstavljaju.

Nakon izjava premijera uslijedilo je potpisivanje sporazuma i zajednička fotografija.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja, HGSS HGSS objavio detalje Dramatična akcija spašavanja na Paklenici: Iskopčala penjački komplet pa ostala visjeti na užetu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prenose ga komarci Susjednom zemljom hara opasan virus: Raste broj novozaraženih, dosad preminulo 12 ljudi

Prema sporazumu s Vladom, radnicima će od listopada ove godine osnovica plaće rasti za šest posto, a od travnja iduće godine za dva posto. Osim toga, dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regres za 2023. godinu povećan je s 1500 na 1750 kuna, a dar za djecu sa 600 na 754 kune.

Također je dogovoreno da će se početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini dogoditi najkasnije u trećem tjednu rujna.

Međutim, nisu svi prihvatili ponudu o boljim uvjetima. Od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima, njih devet će s Vladom potpisati sporazum. Ponudu su odbili Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i sindikat Preporod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene