Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parafiskalni nameti

BIZARNI NAMETI 'To je skuplje nego što plaćamo struju i internet zajedno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naknada za ispitivanje posuda pod tlakom ili naknada općekorisnosti funkcioniranja šuma - to su neki od nameta koje poduzetnici državi moraju plaćati iako ponekad nemaju veze ni sa šumama ni s tlakom.

Brojne namete - od kojih država na godinu dobije 4 i pol milijarde kuna - Vlada obećava dodatno smanjiti do kraja godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Velika ušteda U SRPNJU NOVI VAL SMANJENJA NAMETA 'To nije dovoljno'

Prehrambena industrija traži dodatno smanjivanje parafiskalnih nameta. Izradili su popis od 26 nameta koje bi trebalo smanjiti kako bi se industrija lakše borila s konkurencijom iz Europske unije.

'Jedan srednje veliki subjekt u segmentu pića, na samo tri nameta plaća 200 tisuća kuna godišnje. To vam je 10 do 15 vrlo solidnih bruto plaća. Smisao plaćanja nekih nameta trenutno jest samo to da agencije i javne institucije koje ih prikupljaju jako dobro žive i ništa drugo', smatra Milka Kosanović, iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede.

Smanjen broj bizarnih nameta, no većina ih i dalje nema smisla...

Među 245 nameta iz registra, plaća se primjerice:

- ispitivanje posuda pod tlakom,

- naknada za korištenje općekorisnih funkcija, šuma

- naknada općekorisnosti funkcioniranja šuma

- spomenička renta

Za spomeničku rentu jedna je tvrtka izdvojila 37 tisuća kuna u godinu dana. Nameti muče i računalni sektor. Tvrtka koja izrađuje računalne softvere mora plaćati namet za turizam. 'Doprinos je veći iznos nego što mi plaćamo struju i internet zajedno', rekao je Damir Sabol, direktor tvrtke za izradu softvera.

Brojne softverske tvrtke rade u inozemstvu gdje, kažu, nema tolikih nameta. 'To nema nigdje. Ovaj opsežni i tako sveobuhvatni i kreativni način oporezivanja nismo nigdje drugdje upoznali', rekao je Nikola Dujmović, predsjednik CISEX-a, udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Iz Vlade kažu kako su smanjenjem nameta do sada gospodarstvu uštedjeli gotovo 800 milijuna kuna. 'Do sada je s brojke od 244 parafiskalna nameta, smanjen broj na 171 prema zadnjem izvješću iz svibnja', kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Ministar Grčić je istaknuo kako će do kraja ove godine smanjiti broj za 58 nameta i ukupno uštedjeti gospodarstvu više od 500 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene