Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teret za poduzetnike

Smanjen broj bizarnih nameta, no većina ih i dalje nema smisla...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo ih je 570. Smanjeni su na nešto više od dvjesto. No brojni nameti koji opterećuju sve u gospodarstvu i dalje nemaju smisla. U Vladi se hvale da su dosadašnjim smanjenjem i ukidanjem nameta gospodarstvu olakšali obveze za 800 milijuna kuna.

Prošle godine Ministarstvo financija izbrojilo je 570 nameta. Iako su ih do kraja godine smanjili na gotovo dvjesto, mnogi od njih još uvijek su opterećenje gospodarskim subjektima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Ljekarne su odličan primjer koliko parafiskalni nameti ponekad nemaju smisla. Oni tako plaćaju naknadu za općekorisne funkcije šuma, ali i naknadu turističkoj zajednici.

'Ja nemam ništa protiv da se o tome razgovara i da se korigira sustav ako postoje nelogičnosti', rekao je ministar Grčić.

Parafiskalni nameti 'guše' gospodarstvenike

U ovoj godini država je smanjila ili ukinula 50 nameta u vrijednosti 375 milijuna kuna. Kroz godine milijuni kuna otišli su za primjerice plaćanje naziva primarijus, naknade za uporabu adresa i brojeva, prekomjerno korištenje javne ceste.

Nekih davanja se ipak nećemo lako riješiti. 'Mi preispitujemo sve parafiskalne namete, ali treba razumjeti da neki od njih jednostavno moraju ostati', dodao je Grčić.

Pritom misli na naknadu za ceste koja se dijeli za održavanje između hrvatskih cesta i od ove godine željeznica. Naknada za vode također ostaje, ali će se novac koristiti za sufinanciranje EU projekata obnove vodnih sustava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene