Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvđivanje odgovornosti

Vlada odbacila SDP-ovu interpelaciju o propaloj kupnji aviona: ''Hrvatska nije odgovorna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odbacila interpelaciju o radu koju je podnijelo 16 saborskih zastupnika u vezi s procesom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković svima je zahvalio na organizaciji sjednice Vlade u Dubrovniku. ''Vrijednost ugovora i odluka značajan je signal koliku važnost pridajemo toj županiji'', rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

Izdvojio je i saborsku raspravu o reviziji Vatikanskih ugovora. ''Još jednom smo vrlo jasno ponovili stav da nema potrebe za takve inicijative. Naša suradnja s Katoličkom Crkvom i drugim vjerskim zajednicama dobro je uređena i nastavit ćemo raditi u duhu suradnje i partnerstva'', rekao je Plenković i ponovio jasno ne reviziji.

Vlada je odbacila interpelaciju o radu koju je podnijelo 16 saborskih zastupnika u vezi s procesom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

''Izvući ćemo pouke o kupnji aviona''

"Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada. Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su u odnosu na ove postojeće, kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od deset godina, bez bilo kakvih skrivenih troškova. Zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti utjecaja naše Vlade i Hrvatske ta se transakcija nije dogodila i sto posto ćemo izvući određene pouke", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je interpelacija o kupnji aviona neutemeljena. ''Proces je proveden transparentno, nijedna se država nije žalila na natječaj'', podsjetio je. Ponovio je da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod te da nije odgovorna. Posebno je izdvojio da nema financijske štete.

Vlada raspisala izbore za Ličko-senjsku županiju

''Detalje ćemo iznijeti u Saboru, a nastavljamo imati dobre odnose i s Izraelom i SAD-om'', zaključio je premijer Plenković.

Interpelacija o nabavi borbenih aviona podnesena je kako bi se utvrdila "čitava istina o postupku nabave eskadrile", "kako bi se utvrdilo postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i Vlade Republike Hrvatske", te da bi se osiguralo da se buduće nabave vojne opreme "provode transparentno i zakonito".

"Za razliku od Ministarstva obrane, podnositelji ove intepelacije ne mogu prihvatiti da je rasprava o procesu nabave VBA okončana", stoji u interpelaciji.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor. Izbori će se održati u nedjelju 10. ožujka

Ministar uprave Lovro Kuščević podsjetio je da je Vlada 17. siječnja raspustila ta predstavnička tijela jer u zakonom propisanom roku nisu donijela proračun za ovu godinu niti odluku o privremenom financiranju. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene