Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVIJESTILI I O KORONI

Vlada usvojila prijedlog zakona o obnovi nakon potresa, Saboru poslan zahtjev za izvanrednu sjednicu

Vlada Republike Hrvatske danas je održala svoju šestu sjednicu, a između ostalog govorilo se i o zakonu o obnovi nakon potresa te stanju s koronom.

Vlada Republike Hrvatske danas održava svoju šestu sjednicu. Na dnevnom je redu, uz ostalo, informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

Premijer Andrej Plenković kazao je uvodno kako su održali sastanak Znanstvenog savjeta na kojem su sagledali sve aspekte epidemije te zaključili kako treba bolje koristiti resurse lokalnih stožera. 

"Element osobne odgovornosti i dalje je najbitniji", kazao je premijer. 

Naveo je i kako su potpredsjednici Vlade Medved i Milošević bili u Gruborima te odatle poslali važne poruke.

Komentirao je i proširenje istrage USKOK-a za Josipu Rimac rekavši kako Vlada podržava rad DORH-a i USKOK-a te da će povući određene poteze bude li političke odgovornosti. "Odgovorni će odgovarati, a ako ima i političkih dužnosnika, mi ćemo poduzeti korake, ali zasad nemamo više informacija", rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju zaraze u Hrvatskoj i svijetu. "U proteklih tjedan dana zabilježili smo najveći broj novih slučajeva. Stanje nije dobro, ali dobra je vijest da je klinička slika blaža. Na respiratoru je deset ljudi", kazao je Beroš.

Dodao je i kako su bolnicama poslali novu uputu da se bolnička povjerenstva uključe u što većoj mjeri i omoguće roditeljima što duži posjet oboljeloj djeci na bolničkom liječenju.

Ministar Davor Božinović istaknuo je kako je intencija da se u idućem razdoblju što više slijede lokalni stožeri i ono što oni dojave kao problem na svojem području te da se na tom temelju potom djeluje. Elaborirao je i koliko je zaštitne opreme podijeljeno od početka epidemije.

U predstojećem razdoblju planira se pojačano komuniciranje lokalnih stožera prema mladima ne bi li se smanjilo širenje zaraze, a pojačat će se i komunikacija lokalnih stožera prema obrazovnim institucijama.

Državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš predstavila je konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, te prijedlog zaključka o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu, privremeno smještenih u Studentskom domu Cvjetno naselje.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost je u odnosu na prvo čitanje uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Građanima Zagreba i dviju susjednih županija čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a na minimalcu su i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Magaš je ponovila kako država sufinancira smještaj osobama čiji su domovi stradali u potresu. Navela je kako se ovim zakonom resorno ministarstvo obvezuje da u suradnji s Gradom Zagrebom pronađe adekvatan smještaj za te osobe i provede demobilizaciju paviljona Cvjetnog naselja i mobilizaciju drugog prostora. Sredstva će biti osigurana iz Fonda solidarnosti.

Prijedlog zakona je usvojen i bit će poslan Saboru na raspravu. Također, usvojen je i prijedlog zahtjeva Vlade za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Naime, prema Ustavu, Sabor zasjeda tek od 15. rujna, a ako se zastupnici žele okupiti ranije, potrebno je sazvati izvanrednu sjednicu. To može zatražiti većina zastupnika, predsjednik RH ili Vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene