Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠIRI SE POPIS

Rimac rekla da se ne osjeća krivom. Pala nova smjena u Vladi, na popisu istražitelja još dva državna tajnika?

USKOK je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage protiv Josipe Rimac. Rimac je jutros ispitana u USKOK-u i negirala je krivnju.

Odvjetnica Josipe Rimac Lidija Horvat kazala je nakon ispitivanja da se Rimac ne osjeća krivom. Nije odgovarala na pitanja USKOK-a, ali je dala opširan iskaz o novom proširenju istrage. Rekla je da i dalje iščekuju službenu odluku o produljenju istražnog zatvora, koji istječe u subotu.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Andrija Jarak Nižu se politike reakcije Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci

Kazala je i kako je Rimac podnijela zahtjev za naknadu plaće po principu 6+6, ali još nije dobila odgovor Vlade.

Podsjetimo, PNUSKOK je u srijedu podnio USKOK-u posebno izvješće s novim saznanjima u vezi sa slučajem Josipe Rimac i slučajem vjetroelektrane. 

USKOK sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala.

USKOK je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave, koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima i pribavljao ispitna pitanja prije polaganja ispita.

Među njima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac, koju USKOK istražuje jer sumnja da je kontaktirala s Rimac kako bi taj ispit sredila za svoga brata, neslužbeno doznaje N1. Po istom izvoru, uz Žalac, na popisu su i dva državna  tajnika iz Ministarstva branitelja.

Kako se doznaje, istragom je obuhvaćen i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je tada bio na čelu Ministarstva zaštite okoliša. Vlada je Validžića razriješila dužnosti na zatvorenom dijelu sjednice.

''Gospodin Validžić ne smatra se krivim i ne želi biti teret i sam je zatražio da bude razriješen'', rekao je uoči sjednice Vlade ministar Ćorić. Je li on uvjeren u njegovu nevinost? ''To nije na meni da prosuđujem'', odgovorio je. Na pitanje hoće li istraga doći i do njega, Ćorić je rekao da je spreman odgovoriti na sva pitanja nadležnih institucija ako bude potrebno.

Bit će još smjena?

Premijer Andrej Plenković rekao je da podržavaju rad svih pravosudnih institucija i očekuju da se postupci provedu temeljito i u razumnim rokovima. ''Odgovorni će odgovarati, a ako ima i političkih dužnosnika, mi ćemo poduzeti korake, ali zasad nemamo više informacija'', rekao je Plenković.

Podsjetimo, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je 29. svibnja te je USKOK protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je proširena 26. lipnja, a USKOK je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene