Bez krova nad glavom, pet mjeseci nakon potresa i dalje je čak 276 stanara koji žive u studentskom domu. Uskoro se u te sobe vraćaju studenti, ali kada točno, još nije poznato. Nakon odlaska stradalih građana sobe se moraju pregledati i dezinficirati.

Galerija Građani nemaju kamo, Zakona o obnovi nema - 6 Građani nemaju kamo, Zakona o obnovi nema - 1 Ilustracija +7 Građani nemaju kamo, Zakona o obnovi nema - 3

Ljute se studenti, ali i građani jer nad glavom je opet puno upitnika. Umjesto ispita i skripta studentskim domom već pet mjeseci šire se priče potresa i unesrećenih građana. Žele se vratiti kući, pogotovo obitelji s djecom jer počinje nastava.

Vezani članci Branko Bačić Bačić prvi put na Baniji kao ministar: ''Pročešljat ćemo projekt po projekt, ugovor po ugovor'' Kristina i Fran Brkljačić Potres im je razorio kuću, požar progutao ono malo što je ostalo: ''Voljela bih da novi ministar vidi kako živimo''

"Kao prognanici, kako drugačije bih se mogao osjećati, pod stare dane trbuhom za kruhom", opisao nam je svoju situaciju jedan od stanara doma.

Kontaktirali smo sa Studentskim centrom i rekli su da u domu Cvjetno naselje živi 276 građana Zagreba, odnosno da su zauzeta 492 kreveta. Nadaju se da će Grad Zagreb, ali i resorno ministarstvo, pronaći rješenje za sve najkasnije do 15. rujna.

No nakon njihove selidbe sobe se moraju pregledati i dezinficirati pa će se najvjerojatnije produžiti i rok za useljenje. Studenti se ljute jer se, kaže, opet ide nauštrb njih. Studentica Ana Ćubelić ogorčena je jer očekuje da će useliti tek sredinom 10. mjeseca, a predavanja počinju dva tjedna ranije.

Institucije igraju ping-pong, stiže zakon

Briga o studentima nije u nadležnosti Grada Zagreba, kao ni demobilizacija stanara u Cvjetnom naselju. Lopticu na Ministarstvo graditeljstva prebacuje zamjenica gradonačelnika Milana Bandića Olivera Majić pa dodaje da se traži nova lokacija za preseljenje građana. Razmatra se, dodaje, hostel Arena, koji je bolji smještaj jer, kako ističe, sve sobe čak imaju i poseban sanitarni čvor.

"Mislim, oni nemaju pojma, lupaju gluposti, ne znaju u kakvim uvjetima sada živimo. Pa i ovdje svaka soba ima svoj sanitarni čvor", ispravlja ju Džana Kahteran Hodžić.

Posljednja verzija Zakona o obnovi donosi i dugoočekivani socijalni kriterij. One obitelji čiji mjesečni dohodak po članu ne prelazi četiri tisuće kuna i oni koji nemaju imovinu veću od dvjesto tisuća kuna za obnovu od potresa neće platiti ni kunu. Ti socijalni kriterij  vrlo su bitni, smatra i Tomislav Tomašević iz oporbene koalicije Možemo!.

"Oni sprječavaju iseljavanje stanovništva posebice iz povijesne jezgre Zagreba i njihovu zamjenu tih stanova s apartmanima, što je onda problematično i za turistički razvoj grada", tvrdi.

Službena verzija zakona ide na Vladu ovaj četvrtak. Nakon toga slijedi trenutak koji ovi stanari nestrpljivo čekaju - zakon ide u Sabor na usvajanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju