Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere štednje

Hoće li Vlada krpati proračun novcem iz 2. mirovinskog stupa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manjak u proračunu velik je problem koji Vlada treba riješiti. Hoće li pritom zaista posegnuti za novcem iz drugog mirovinskog stupa, još se ne zna. No brojni zaposlenici već se danas pitaju što bi to značilo za njihove mirovine.

Deficit državnog proračuna sve je veći, a kao jedna od mjera štednje spominje se i novac iz 2. mirovinskog stupa.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Galerist Stjepko Hrelja smatra da od novca u drugom mirovinskom stupu za proračun i nema previše koristi. 'Može ukinut što god hoće i uzet sve te pare, ali nama nikad dosta, i to se nikad neće vratiti', izjavio je.

Slično razmišlja i Predrag Bejaković, profesor s Instituta za javne financije, koji smatra da bi takva mjera mogla imati štetne posljedice. 'Učinci koji će se na taj način ostvariti vjerojatno neće polučiti značajnije uštede u poboljšanju financijskog stanja u Hrvatskoj i smanjenju deficita, a u velikoj mjeri mogu nepovoljno utjecati na buduća mirovinska prava', zaključio je Bejaković.

Prema podacima iz HSU-a u drugom mirovinskom stupu nalazi se oko milijun i pol građana, odnosno onih koji su barem jednom uplatili u drugi stup, što stvarnu brojku čini manjom.

Zagreb: Gradskim zastupnicima 2,9 milijuna kuna

U drugom je stupu oko 60 milijardi kuna, od toga najmanje 40 milijardi kuna u obveznicama.Tijekom prošle je godine u drugi stup uplaćeno oko 5 milijardi kuna, a 4 obvezna fonda zaradila su oko 2 milijarde i 90 milijuna kuna.

Predsjednik  Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja smatra kako bi uzimanje novaca iz drugog stupa bila dobra vatrogasna mjera.'Na šteti je oko 250 tisuća građana s mjesečnom bruto plaćom većom od 8 tisuća kuna i njima bi trebalo štetu kompenzirati u budućnosti', smatra Hrelja te dodaje kako učinke drugog stupa treba procijeniti.
'Nema smisla da ljudi štede ako će im mirovina iz dva stupa biti manja nego da imaju mirovinu po osnovi generacijske solidarnosti', rekao je Hrelja.

Iskustva zemalja poput Poljske i Mađarske, koje su novac iz drugog stupa povukle, nisu obećavajuća, a na opasnosti upozorava i profesor s Instituta za javne financije Predrag Bejaković. 'Kratkoročni, slabi učinci donijeli su dugoročno velike štete', ističe.

Kako kaže ministar financija Slavko Linić, o navedenom prijedlogu odlučit će premijer, uži kabinet i vlada, dok se HNS već izjasnio protiv.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene