Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan C

Vlada krenula u 'čišćenje' propalih tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banski dvori sad se odlučuju na čišćenje brojnih tvrtki koje je država, a zapravo porezni obveznici, godinama sanirala i spašavala, a očito bez uspjeha.

'Ovo su mjere koje su vrhunac i žele očistiti portfelj poduzeća i nisu se tržišno ponašali', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker. Država godinama takva poduzeća nije sankcionirala, a sada ih reže. 'Dosta tih poduzeća radi na rubu zakona i imaju uvjete stečaja i poslovanje vode preko tvrtki kćeri', dodaje Šuker. No, tko će biti obuhvaćen planom C: tvrtke koje ne plaćaju porez, ne plaćaju ostalima, ne isplaćuju plaće zaposlenima, ne pridonose razvoju i investicijama. Takvih je na desetke tisuća, a uspostavljaju se dva modela.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Slika nije dostupna Plan C Država isplaćuje plaće, radnici mole još jednu šansu

Žele li pomoć države moraju pripremiti planove, a ako to izostane, scenarij je jasan - stečaj. 'Stečaj ne može biti ništa lose stečaj može biti transformacija u zdravu tvrtku', ističe ministar Šuker. Oni koji pak ne naprave ni planove, pišu zadnje dane. Premijerka Kosor je kritičarima poslala poruku, a ona glasi 'ne kasnimo i sve radimo na vrijeme'. 'Dakle nikakve kritike i omalovažavanja, a mi znamo što radimo, a programima se malo i priča. Ministarstva su dobila rokove, a sve bi trebalo početi za 30 dana. U crnom scenariju prvi stečajevi mogli bi uslijediti na ljeto', zaključila je premijerka. Do tada, modele A i B poduzetnici koriste uglavnom samo da uzmu kredite kako bi vratili stare.

Hrvatska bi, nadaju se svi u Banskim dvorima, 2012. trebala postati punopravnom članicom Europske unije. No u završnici pregovora, poručuje premijerka, Vlada mora brzo trčati, a obveze Zagreba su: privatizacija brodogradilišta, reforma javne uprave, ali i suradnja s Hagom. Poznato je da haški tužitelj nije zadovoljan angažmanom Zagreba oko potrage tih dnevnika. Premijerka pak poručuje, Hrvatska ih mora pronaći. 'Mi želimo znati gdje su dokumenti na kojima inzistira i glavni tužitelj. Mi to želimo znati zbog sebe, jer svi dokumenti koji su izrađeni u neko vrijeme, koji su postojali u ratnim godinama su vlasništvo RH i mi želimo znati gdje su, ako su nastali, kod koga su završili, ako ih možemo pronaći apsolutno odmah predati, ako ne, detaljno opisati njihov život i tijek, i u konačnici gdje su i kod koga i kako završili', ustvrdila je premijerka Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene