Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada, vladajuća koalicija i Hrvatska narodna stranka funkcioniraju odlično i bez problema, tvrde u HNS-u. Čačić je potvrdio i da Ferenčak sigurno neće u NO Janafa jer ne želi naštetiti Vladi.


Istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare uoči današnje sjednice toga stranačkog tijela. Izborni sabor stranke bit će održan 17. ožujka, a Predsjedništvo HNS-a predložit će da kandidat za predsjednika HNS-a bude Radimir Čačić, a za potpredsjednike Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje o mogućim nesuglasicama na Vladinim sjednicama predsjednik HNS-a te prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je kako Vlada u proteklih 50 dana pripremila proračun i radi na čitavom nizu programa, projekata i strategija, te nizu drugih stvari koje traže koordinaciju, pa može doći i do nerazumijevanja.

'Njih je bilo i bit će, no stav je HNS-a da ne možemo čekati najsporije vlakove i karike i moramo si dati prostor za djelovanje', rekao je Čačić. HNS sada ima novu razinu odgovornosti i trudit će se odgovoriti izazovima u interesu hrvatskih građana zajedno s ključnim partnerom SDP-om. "Držimo da postoje razlozi za optimizam, iako su izazovi veliki i bit će potrebno puno napora, jer je zemlja prilično 'spaljena' u velikom broju sektora", ocijenio je Čačić.

Na upit o neslaganju s ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy oko osnivanja Agencije za energetiku, Čačić je podsjetio kako je prijedlog povučen, predložen novi i usvojen jednoglasno, a, kazao je, dvojba je bila zadire li nadležnost nove agencije u nadležnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i to je razriješeno.

Potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić s tim u vezi rekla je kako su Vladine sjednice radne i da se zbog sučeljavanja mišljenja ne treba uzrujavati, te da je to redoviti posao, za razliku od sjednica HDZ-ove vlade koje su, kako je ocijenila, bile 'više paradne'. 'Neće biti lako preokrenuti trendove koji su osam godina išli u krivom smjeru, no spremni smo, na tome ćemo ustrajati i i ne bojimo se', istaknula je Pusić.

Na novinarski upit o imenovanju te naknadnom povlačenju imenovanja HNS-ovca Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor Janafa, Čačić je rekao kako ne postoje zakonske prepreke za Ferenčakovo imenovanje, no da je povukao kandidaturu smatravši da bi mogla štetiti vladajućoj koaliciji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što će učiniti ne bude li presuda za prometnu nesreću u Mađarskoj u njegovu korist, a s obzirom da će na stranačkom saboru biti kandidat za predsjednika HNS-a, Čačić je odgovorio kako sudski postupak traje i da još dva mjeseca neće biti donesena presuda. (Hina)

Vezani članci Darko Horvat (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Horvat poručio da će se više o sudbini koalicije znati popodne na koalicijskom sastanku Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković nakon koalicijskog sastanka bez HNS-a: "Nema ultimatuma. Mi smo uvijek spremni na sve opcije"