Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Škare ministra Linića za 3 cijela 4 milijarde srezale su proračun.


Gospodarstvenicima su kroz porezne olakšice smanjeni troškovi za 2,43 milijarde kuna. A da bi mogao financirati i jedno i drugo očekivano se zadužio za oko 768 milijuna kuna i još će. Najaktivniji ministar, prema ocjeni mnogih, vjeruje u promjenu gospodarskog okruženja.

Vezani članci Skladište plina Okoli Razlog za brigu? Objavljeni rezultati popunjenosti skladišta plina, od Hrvatske gora samo jedna zemlja Davor Filipović Vlada usvojila preporuke za energetske uštede: Klima do 25 stupnjeva, grijanje maksimalno 21 stupanj

'U ovom i idućem mjesecu počinjemo sa jakim investicijama i da će sve to promijeniti ono što sad imamo vrlo negativno a to je broj nezaposlenih. Sve ove poteze koje imamo i sve ono što smo mogli prijevremeno odradit je u funkciji bitke za radno mjesto', tvrdi Linić.

Crnu brojku nezaposlenih ublažit će, uvjerava ministar Mrsić, i zakoni o poticanju zapošljavanja. Tako će, između ostalog, uvesti vaučere koji će sezonskim radnicima omogućiti da se lakše zaposle a kad završe s poslom upišu radni staž. Nije to sve.

>> Vlada trlja ruke: U državnu blagajnu stiglo više novca od planiranog!

'Ono što smo obećali da ćemo osloboditi poslodavce poreza na plaće bruto dva za sve novozaposlene koji su bili na zavodu za zapošljavanje i dugotrajno nezaposleni', kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ambiciozan plan pokretanja malog poduzetništva ima i ministar Maras. Do 2013. najavljuje 50 tisuća novih radnih mjesta. Učinak će biti vrlo mjerljiv.

A ulaskom u Europsku uniju Hrvati će moći raditi i preko granice. Paralelno se traži rješenje, kaže ministrica Pusić, kako ukloniti administrativne barijere stranom kapitalu. No glavni je cilj dobro predstaviti Hrvatsku.

'Kao zemlje koja je u regiji ozbiljni partner u Europi zemlja sa jasnim ciljevima koja vodi svoju politiku bez fige u džepu i na svjetskoj sceni partner u nekim specifičnim temama', tvrdi vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova. Mjere koje poduzimaju, svjesni su u Banskim dvorima, nisu popularne. No kad urode plodom, kažu, slika će biti drugačija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju