Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o vodama

'Vlada hoće rad Hrvatskih voda sakriti od očiju javnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o vodama pojačao je tenzije između vladajućih i oporbe jer vladinu odluku da Hrvatske vode postanu trgovačko društvo s nimalo oduševljenja nisu prihvatili SDP-ovci.

Oko te ustanove vrte se milijarde kuna pa strahuju da neće biti nadzora nad potrošnjom tog novca. Milijarde kuna koje se godišnje vrte u Hrvatskim vodama primljiv su mamac i vladajućoj, ali i oporbenoj garnituri. Vlada je odlučila tu ustanovu pretvoriti u trgovačko društvo i naišla na kritike u SDP-u. Dogodi li se to, tvrde u oporbenim redovima, neće se znati kako se u Hrvatskim vodama troši novac građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I javnost pozvana da kaže svoje mišljenje Biskupi protiv Vlade: Nećemo skupu vodu Slika nije dostupna Poplavljeno nekoliko desetaka vikendica Izmjeren najviši vodostaj Dunava u siječnju u zadnjih 90 godina

'Jedan način da se odlučivanje o 3 milijarde kuna proračunskog novca ili parafiskalnih nameta kao što su vodni doprinos, vodna slivna naknada, naknada za zaštitu voda sakrije od očiju javnost te stavi u diskrecijsko odlučivanje jednog čovjeka. Prema prijedlogu predviđa se da će skupštinu činiti ministar, mi imamo dobrih iskustava pod navodnicima sa trgovačkim društvima u državnom vlasništvu kojima upravlja ministar, jedno su HŽ, a drugo HEP', uvjeren je SDP-ov Zvonimir Mršić.

Resorni ministar brani svoj projekt i smatra kako će poslovanje biti otvorenije nego do sada.  'U suradnji s DORH-om vrlo jasno inzistiramo na maksimalnoj transparentnosti, a to se može jedino može putem trgovačkog društva. No, SDP u ovome vidi i zakulisne igre i moguću privatizaciju Hrvatskih voda, izvanproračunsko financiranje, ali moguće daljnje zaduživanje. Skupština je tijelo koje svaki puta Vlada RH može imenovati bilo kojega ministra. Njihov je pucanj u prazno i ne daj Bože da nam Mršić određuje zaštitu nacionalnih interesa', kazao nam je ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

>> 'U Zagrebu se gubi više od 40 posto pitke vode'

Direktor Hrvatskih voda, Jadranko Husarić o tome nije želio govoriti. U telefonskom razgovoru kaže da se trenutačno bavi samo poplavama. Na nagađanja da Husarić nije na strani Vlade, Pankretić diplomatski uzvraća.

'Svatko može promišljati na određeni način, procjena Vlade se bazirala na stručnim procjenama koje smo pripremili i mislim da tu nema nikakvih problema', kazao je.

Zakon o vodama vrlo brzo će se naći pred saborskim zastupnicima. SDP traži njegovo povlačenje ili u najmanju ruku skidanje hitnog postupka. O ovoj temi, poručuju kako treba odlučiti javna rasprava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene