Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti val

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o velikom skoku novozaraženih: "Možemo se nadati da je slučajno." Odgovorila na pitanje je li moguće da se sve mjere ukinu

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da sve županije bilježe porast slučajeva. Nema većih žarišta, a najviše novozaraženih je iz Zagreba, Zagrebačke te Splitsko dalmatinske županije. Posljednji put smo ovako visoke brojke bilježili sredinom svibnja, kada je završavao treći val.

Prošle godine u jesen smo ulazili s puno manjim brojevima. Točnije, imali smo tristotinjak zaraženih na početku školske godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe Slika nije dostupna Na dobrovoljnoj bazi Snižena dobna granica za cijepljenje protiv COVID-a: HZJZ objavio za kojih pet skupina djece se preporuča cijepljenje

Hoće li četvrti val biti najteži do sada? S koronom je teško išta više predviđati, no broj novozaraženih više nije toliko bitan koliko je njihovo opterećenje bolničkog sustava.

O tome što možemo očekivati u danima koji dolaze reporterki Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Pavić Šimetin navodi kako je najveći skok u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

"Posebno žarište i poseban razlog za ovakav veliki skok novih zaraženih - nemamo, ali iza nas je razdoblje u kojem imamo porast. Nadamo se da će ovaj broj biti izoliran i da ćemo se vratiti na nešto niže brojke sljedećih dana", kazala je Pavić Šimetin.

Na pitanje jesu li brojke povazene s otvaranjem škola i kafića, Pavić Šimetin odgovara: "To je sad prerano da bi se moglo govoriti o efektu otvaranja škola, isto se odnosi na ugostiteljsku djelatnost".

"Možemo se nadati da je slučajno i da ćemo se vratiti u nekakve niže brojke", dodala je Pavić Šimetin.

Na novoj koronakarti vjerojatno u crvenom

Za novu koronakartu koja će biti objavljena u četvrtak se nada da će biti bolje od crvenog, ali... "S obzirom na brojke koje smo imali do nedjelje, teško je očekivati da ne bude crveno", navodi.

O postrožavanju epidemioloških mjera navodi da Stožer svakodnevno razmatra situaciju i mjere.

"Ova neka otvaranja su posljedica nužnosti. Došlo je takvo godišnje doba kad treba krenuti u školu, kad se ne može inzistirati na događanjima i djelatnostima isključivo na otvorenom. Zato su otvaranja. Teško je reći koje bi mjere mogle uopće doći u obzir, ali u svakom slučaju - sve se razmatra", objasnila je Pavić Šimetin.

Kaže kako nije moguće da se sve mjere ukinu. "O tome se može razgovarati na razini 'vjerojatno' ili 'možda', ali na razini ozbiljne odluke se ne može razgovarati", rekla je.

Nove upute za vrtiće i škole

Komentirala je i nove, blaže upute za vrtiće i škole u kojima među ostalim piše da je moguće da ako je jedno dijete zaraženo, ne mora cijela vrtićka skupina  izolaciju. Navodi kako se situacija treba sagledati kakva je bila u svakom pojedinom slučaju.

"Različito je ako je dijete imalo izražene simtome bolesti dok je bilo u vrtiću jer znamo da, ne samo djeca, kad imaju simptome bolesti - više šire zarazu na druge", objasnila je i dodala: "Što su znakovi bolesti teži, to je širenje zaraze jače".

"Ako dijete kiše i kašlje, jače širi zarazu nego ako nema znakova bolesti. Još i taj čimbenik treba uzeti u obzir i onda prema tome epidemiolog donosi odluku", rekla je Pavić Šimetin.

"S obzirom da mala djeca puno manje šire zarazu, pogotovo prema odraslim osobama, onda je moguće i postupiti tako da ne moraju svi u samoizolaciju", rekla je Pavić Šimetin.

Uputila apel onima koji rade s djecom

Za odgojiteljice navodi kako s njima treba vidjeti koliko je pojedina odgojiteljica i je li bila u kontaktu s bolesnim djetetom.

"Ako je bila u kontaktu s bolesnim djetetom, onda bi trebala ići u samoizolaciju. To, naravno, ako nije cijepljena ili ako nije preboljela unazad devet mjeseci. To je ujedno i apel svim odgajateljima - moraju se cijepiti", istaknula je Pavić Šimetin.

Na pitanje o djetetu koje odbija nositi masku u višim razredima osnovne škole navodi da, ako dijete dođe u školu i nema zdravstvene prepreke za nošenje maske koje utvrđuje školski liječnik i daje za to potvrdu - ono mora imati masku.

"Sva druga djeca moraju nositi masku i to upravo moraju nositi masku zbog te djece koja su bolesna i ne mogu je nositi. Prema tome, takvo dijete ne može ići u školu", zaključila je Pavić Šimetin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene