Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi žele u EU parlament

Nema više visoke plaće, dodataka, putnih troškova: Ovo su najveći gubitnici europskih izbora

Europski parlament
Europski parlament Foto: Afp
Europski zastupnici za svoj rad primaju visoku plaću, a imaju pravo i na plaćene putne troškove, dnevnice, cestarine, ured u matičnoj državi i dodatnu mirovinu.

Hrvatska je birala kojih će nas 12 zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu. Pa iako građani nisu pokazali veliki interes za ove izbore, kandidatima na listama nije svejedno hoće li osvojiti dovoljan broj glasova. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog plaće. No ne samo zbog toga, to mjesto prate brojna materijalna prava koja su većini hrvatskih građana apsolutno nedostižna. Naime, europarlamentarci imaju pravo i na putne troškove, dnevnice, plaćene cestarine, naknadu za troškove ureda u matičnoj državi, jednokratnu novčanu isplatu na kraju mandata i dodatnu mirovinu.

Bruto plaća zastupnika u Europskom parlamentu je 10.075 eura mjesečno, odnosno na račun im sjedne oko 7850 eura. Svaki od zastupnika ima pravo i na mjesečne troškove ureda u svojoj državi u iznosu od 4950 eura mjesečno. Za svaki pak dan proveden u Parlamentu isplatit će mu se 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove.

Osigurano im je i besplatno korištenje službenog automobila, a pokrivaju se i troškovi službenog puta. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb imaju pravo na nadoknadu troškova od 343 eura. EU plaća i ostale troškove povezane s putovanjem, kao što su troškovi cestarine, prtljage i rezervacije. Izabrani zastupnici imaju pravo i na nadoknadu troškova za neslužbena putovanja, i to do iznosa od 4886 eura u godini.

Pročitajte i ovo Lidija i Mislav Kolakušić te Ivan Vilibor Sinčić režu tortu Tugu liječe slatkim FOTO Ovo je najtužnije rezanje "slavljeničke" torte: Naručili je za slavlje, sada je jedu da ublaže gorak okus poraza

Na kraju mandata imaju pravo i na prijelaznu naknadu, koja iznosi mjesečnu plaću po godini u kojoj su bili na dužnosti, a trenutačno je maksimalan iznos 20.150 eura.

Nakon što napune 63 godine, imaju pravo i na dodatnu mirovinu u iznosu od 3,5 posto svoje plaće za svaku punu godinu na dužnosti i jednu dvanaestinu za svaki sljedeći puni mjesec, ali ne više od 70 posto ukupno. Po sadašnjim plaćama, to je oko 1760 eura dodatne mirovine.

Europski parlament Bivši europski zastupnici Foto: Cropix

Prema sadašnjim rezultatima izlaznih anketa, plaću od 10.075 eura i brojne beneficije više neće imati Ladislav Ilčić, Ivan Vilibor Sinčić, Valter Flego i Mislav Kolakušić. Njih četvorica, naime, nisu uspjela izboriti novi mandat u EU parlamentu, a to će se zasigurno vidjeti i na njihovim računima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene