Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednom dijelu građana već ovoga mjeseca dolaze veći računi za vodu. U pojedinim gradovima, poput Splita, Dubrovnika, Karlovca, cijene su usklađene s novom Vladinom uredbom o najnižoj cijeni vodnih usluga, a ovo je posljedica.


Splićani tako, primjerice, uz cijenu od 8 kuna i 31 lipe po kubičnom metru morat će od sada plaćati i fiksni paušal, otprilike 25 kuna po stambenoj jedinici. Riječani plaćaju i dalje oko 9 i pol kuna kubik, Osječani 10 kuna i 43 lipe. Staru cijenu imaju i Zagrepčani od 11 kuna i 22 lipe.

Vezani članci Brašno - 3 Cijena kilograma brašna probila psihološku granicu: "Nesrazmjer je veliki i nije pošteno. Pokvareno je, bezobrazno" Renato Petek Renato Petek: 60 tisuća Zagrepčana još nemaju priključak na gradski vodovod, a plaćaju jednaki prirez

'Evo sad što je ovo, ja ovo ne razumijem, tko ovo može razumjeti, jel vi ovo razumijete. Ja samo vidim da moram više platiti', u šoku je rekao Ante Baković. Zatvaranje slavine neće pomoći ni gospođi Mariji. Računi stižu sve veći.'NIšta me ne iznenađuje jer svaki mjesec sve cijene idu gore, samo moja mirovina ostaje 1 500 kuna', kaže Marija Marišić.

U Splitu su računi za vodu ovaj mjesec veći jer je Vodovod prilagodio svoje cjenike novoj Uredbi. 'Novost u obračunu cijene je taj što imamo fiksni dio cijene koji je kao nekakva naknada za održavanje, nekakav paušal koji će potrošač sada svaki mjesec morati plaćati, neovisno o potrošnji, uz taj dio potrošač plaća i varijabilni dio cijene kao što je do sada bio cijena ovisno o kubicima potrošene vode', pojasnila je situaciju Zdravka Vulas iz Vodovoda i kanalizacije Split.

>> Novi šok: Poskupljuje voda

Fiksni dio ovisi o profilu priključka. Za većinu kućanstava u Splitu on je oko 25 kuna za stambenu jedinicu. U prednosti su oni koji žive u zgradama jer se ta naknada dijeli s brojem stanova. U udruzi Dalmatinski potrošač ističu kako je nova Uredba u suprotnosti sa zakonom o zaštiti potrošača.

'Među ostalima ta uredba je definirala da se tu obračunavaju recimo očitavanje vodomjera, obračun utroška, izrada računa, dostava računa, održavanje vodomjerila, uključujući i analizu kvalitete te vode. Mi smo i danas plaćali taj dio troška kroz cijenu koštanja kubika', kaže Ante Tičić iz Dalmatinskog potrošača.

Stoga su se obratili i Ustavnom sudu. Najveće će se razlike osjetiti na vikendicama jer će fiksni dio plaćati za svih 12 mjeseci, bez obzira na to što vodu koriste samo ljeti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju