Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplje i do 100 posto

Novi šok: Poskupljuje voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poskupljenja idu dalje, a iduća na redu je voda u kućanstvima i gospodarstvu.

Do početka travnja voda bi trebala poskupjeti od 20 do čak 100 posto. Navedeno poskupljenje najavila je Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije, koja povezuje komunalna vodoopskrbna poduzeća.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Računi Donosimo detalje Vlada počinje s vaučerima za najugroženije, doznajte što sve treba pribaviti i kako izgleda procedura

>> Gotovo sigurno: Računi za plin deset posto veći!

Poskupljenje je posljedica nove zakonske regulative koja uključuje novu naknadu za razvoj, što znači da će potrošači financirati izgradnju vodoopskrbe i odvodnje. Do sada su ta sredstva dolazila iz proračuna. Uvodi se fiksni paušal za komunalnu naknadu. Cijena paušala ovisit će o dogovoru gradskog vodovoda i lokalne vlasti. Drastično poskupljenje odnosi se i na domaćinstva i na gospodartsvo

'Voda kao visokokvarljiva namirnica zahtjeva visoke troškove
održavanja sustava. Troškovi nastaju  i kada potrošač ne koristi uslugu, pa je do sada taj trošak pokrivao vlasnik, odnosno oni potrošači koji su uslugu koristili u korist potrošača koji uslugu samo povremeno ili rijetko koriste', obrazložio je poskupljenje Tomislav Kezelj, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije.

Kezelj je istaknuo i kako su novi Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva stupili na snagu 1. siječnja prošle godine, a cijene se trebaju uskladiti do 7. travnja ove godine.

Ipak, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je kako gradska uprava ne kani poskupljivati cijene komunalnih usluga. Pomažemo sugrađanima tako da zadržimo cijene komunalnih usluga i ne 'udaramo' po 'potrošačkoj košarici', po čemu je Osijek najjeftiniji u Hrvatskoj, a to želimo i ostati, kazao je Bubalo. (A.E./E.F./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene