Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Led uništio vinograde

Mnogo se obećavalo, a odšteta još nema: "S 400 kuna pomoći kupio sam 10 kila teletine na akciji"

Miho Mihajica, vinogradar (Foto: Dnevnik.hr)
Miho Mihajica, vinogradar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Male odštete vinogradarima u Konavlima (Foto: Dnevnik.hr) Male odštete vinogradarima u Konavlima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miho Mihajica, vinogradar (Foto: Dnevnik.hr) Miho Mihajica, vinogradar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Male odštete vinogradarima u Konavlima (Foto: Dnevnik.hr) Male odštete vinogradarima u Konavlima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Male odštete vinogradarima u Konavlima (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Za štete na vinogradima u iznosima od 60 tisuća kuna država je osigurala odštete od 440 kuna. Riječ je o odštetama za lanjske štete od leda koji je u travnju poharao cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.

Vinova loza na Konavoskom polju još pamti led iz travnja, a vinogradari će ga pamtiti i po visini odšteta. Za štete od 60 tisuća kuna dobili su odštete od četiristotinjak kuna s kojima mogu samo, kako je rekao vinogradar Miho Mihajica, "kupiti 10 kila teletine na akciji".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vinare dočekala nespremne Zlatna žutica napala vinograde sjeverozapadne Istre! Slika nije dostupna U požaru na Pelješcu OGROMNA ŠTETA Izgorjela svjetski poznata vinarija Grgić

Samo u Konavlima šteta od travanjskog leda procijenjena je na šest milijuna kuna, kažu u Općini. No tada je cijela županija stradala, od vinograda na Pelješcu i Korčuli, do voćnjaka na Neretvi.

"Od ukupno 12 milijuna kuna koje je država dala za cijelu županiju mi smo dobili 200 tisuća kuna i to je podijeljeno", rekao je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

No vinogradari kažu da su ogorčeni jer im se svašta obećavalo. Znakovito vrijeme travnja prošle godine bilo je predizborno vrijeme, pa su se obećanja nizala.

"Sigurno je da se na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća mora kroz rebalans izdvojiti izvjestan novac", rekao je krajem travnja prošle godine Lasić.

Općina za sada nije ništa izdvojila

Županija je mimo državnog novca izdvojila simboličnih 360 tisuća kuna za odštete, no Općina do sada još ništa.

"To će se dogoditi. To se događa. Da bi bilo što odobrili trebamo posebno odobrenje od Ministarstva poljoprivrede", rekao je Lasić.

Vinogradari za sada samo mole političare da budu ozbiljni, da ne obećavaju nemoguće, a nekoliko stotina kuna, kažu, neka ulože u nešto drugo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene