Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasizam i diskriminacija u RH

Vidović: Hrvati ne vole azilante, a najviše im smetaju Romi i Srbi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počka pravobraniteljica izvjestila kako prema istraživanjima Hrvatski građani ne podržavaju diskriminaciju, ali su za restriktivnu dodjelu državljanstva.

Uoči Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, 21. ožujka, pučka pravobraniteljica Lora Vidović izvijestila je da, prema istraživanjima, hrvatski građani na općenitoj razini ne podržavaju diskriminaciju i ne iskazuju ksenofobična stajališta već podržavaju multikulturalizam, no ipak se više slažu s restriktivnom nego liberalnom politikom dodjele državljanstva.

Pročitajte i ovo Bibby Stockholm Nehumani uvjeti Punih 12 sati Albanac je sjedio mrtav u brodu koji zovu plutajući zatvor: Cimer je neumorno tražio zaštitare da razvale vrata, nije mu bilo spasa Slika nije dostupna Skup u Saboru 'Razumno je da će ti ljudi pokušati proći kroz Hrvatsku, barem dio'

Vidović napominje kako u Hrvatskoj postoji negativno stajalište prema useljavanju ekonomskih migranata i tražitelja azila. Također, najveću razinu netrpeljivosti građani Hrvatske iskazuju prema Romima, te nakon toga prema Srbima.

Počelo suđenje u slučaju koji je oživio demone rasizma u SAD-u

'Zbog toga ne začuđuje kako je, kao i prethodnih godina, najzastupljenija osnova u pritužbama na diskriminaciju koje je pučka pravobraniteljica zaprimila tijekom 2013. rasa ili etnička pripadnost, boja kože i nacionalno podrijetlo', stoji u priopćenju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Pravobraniteljica također izražava zabrinutost zbog raširenosti rasističkih stajališta u području javnog govora.

'Na tom području mediji imaju značajnu ulogu, pogotovo kada iznose vijesti, priče i priloge o pojedinim manjinskim skupinama i kada utječu na formiranje javnog mijenja. Učinci toga mogu biti pozitivni, no jednako tako mogu i prenositi stereotipe i predrasude te poticati na diskriminaciju', stoji u priopćenju.

U prošloj godini uočene su posljedice rasističkog i uvredljivog načina opisivanja tražitelja azila i prikaza tema imigracije i imigranata, koji su doprinjeli fizičkim napadima i ozljeđivanju tražitelja azila, navodi se u priopćenju.

Također, Ured pučke pravobraniteljice poziva građane da se obrate za pomoć u slučaju doživljene diskriminacije, a nadležna tijela da nastave raditi na suzbijanju diskriminacije, posebice kroz obrazovanje za ljudska prava.

Pučka pravobraniteljica, Lora Vidović, protiv referenduma o dvojezičnosti

'Činjenica je da su rasizam i rasna diskriminacija, unatoč ogromnom napretku društva u kojem živimo, i dalje oko nas svaki dan, u raznim oblicima i s raznim posljedicama. Jedna od vrlo čestih posljedica rasizma je ograničavanje prava pojedinca na jednakost, odnosno diskriminacija temeljem rase, boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla, koja je u Hrvatskoj zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije', podsjeća pučka pravobraniteljica.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije obilježava se u spomen na 21. ožujka 1960., kad je policija ubila 69 mirnih prosvjednika protiv apartheida u Južnoj Africi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene