Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do kad?

VIDEO Zagreb zatrpan glomaznim otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb, odnosno, njegovi parkovi i ulice tjednima su zatrpani starim namještajem, sanitarijama i drugim glomaznm otpadom. Ukratko, velika smetlišta na brojnim točkama, ali ne zadugo.

Autobusi odlaze - hrpa smeća ostaje. Ovako bi se mogla opisati svakodnevica na zagrebačkoj Volovčici. Glomazni otpad već tjednima tu leži uz cestu, na ogorčenje svih koji žive u blizini.

Pročitajte i ovo Markuševec - 3 Biootpad Nesnosan smrad širi se gradskim četvrtima - građani ogorčeni, gradonačelnik odgovara: "Baš nevjerojatno" ZG vrećice NOVA PRAVILA NA SNAZI ZG vrećice među najskupljima u Europi: "Ne trebate biti znanstvenik da biste to shvatili"

'Sigurno da je sramota. Već oni to govore dugo, dugo da će se to napravit, nešto srediti, ali zasada ništa od toga', rekla je Zora iz Zagreba. A do danas se ništa nije poduzelo ni na još 400-injak divljih odlagališta glomaznog otpada. Dovoljno za nove kritike resornog ministra.

'To je rezultat godina ne činjenja, ne poduzimanja aktivnosti koje su dovele i rezultirale ovime, ali se nadam da će se naći rješenje i da će građani dočekati Božić bez otpada na ulicama', kaže ministar Mihael Zmajlović.

Ministrova želja ispunila se samo nekoliko sati poslije. Zamjenica gradonačelnika potvrdila je da su gradske vlasti ishodile dozvolu za skladištenje otpada na prostoru robnih terminala na Jankomiru.

Ako Hrvatska ne požuri, morat će EU plaćati za smeće!

'Tamo smo osigurali oko 2.000 kubnih metara prostora i ja vjerujem i imam takvu informaciju da je sa odvozom glomaznog otpada se već krenulo', rekla je Sandra Švaljek.

No riječ je tek o privremenom rješenju, koje će otpad s ulica maknuti na nekoliko mjeseci. Rješenje na duge staze još se ne nazire. 'Sada je zaista zadaća na gradu Zagrebu, a mi tu zaista ne držimo figu u džepu nego imamo otvorena vrata i otvorenu suradnju', dodaje Švaljek.

'Vjerujem u to da možemo postići i nadalje dobru suradnju i zajedničkim snagama riješiti to pitanje otpada', rekao je Zmajlović.

Grad kao konačno rješenje vidi odlagalište na Jakuševcu, no za to će im trebati okolišna dozvola ministarstva. S figom u džepu ili ne, vrijeme je da smeće nestane sa zagrebačkih ulica.

Građani Zagreba su, razumljivo, ogorčeni i boje se za svoje zdravlje.
Ova slika mogla bi potrajati još sigurno godinu dana. grad je obećao da bi se problem trebao riješiti do kraja 2015., no to je još jedno u nizu obećanja za koje građani nemaju razumijevanja.

Divlja odlagališta su i potencijalno opasna. Širi se nesnosan smrad, pogotovo u jutarnjim satima. Građani ne biraju što će baciti. S hrpom smeća ispred prozora, kome može biti svejedno. Privremeno rješenje je tu, ali građani se pitaju do kad moraju čekati za odlaganje glomaznog otpada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene