Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

VIDEO: Stopama 28 milijuna turista u turski mali raj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodimo vas u jedinu, turistički uspješniju zemlju od Hrvatske na Mediteranu, Tursku. Protekle ju je godine posjetilo 28 milijuna turista i mi smo krenuli njihovim stopama, a put nas je odveo u Izmir, treći po veličini turski grad. Do antičkog grada Efeza, ali i u kuću djevice Marije povest će vas naša ekipa.

Gdje možete bolje upoznati grad nego na samim ulicama i na putu do popularnog bazara, a neposredno prije njega, stoji simbol Izmira, sat na tornju. Već pri prvim koracima na bazaru, začuli smo poznati jezik. Trgovac koji u na bazaru radi više od 10 godina, oženio se Makedonkom, koja ga je naravno naučila nekoliko riječi hrvatskog. 'Želimo reći svim Hrvatima da ih čekamo u našoj trgovini uz fini čaj, jer smo gostoljubivi prema svim posjetiteljima', poručili su ekipi Provjerenog i to je uistinu tako. U svakog trgovini ljubazno će vas ugostiti i skuhati vam čaj, a ljeti kada ima mnoštvo turista, kažu rade mnogo bolje, zimi pak moraju ljude ipak vabiti da bi prodali nešto.

Pročitajte i ovo Provjereno: Tvornica u Vrginmostu - 2 Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize" Kineska tvornica u Vrginmostu Donosi Provjereno Tope i prerađuju plastiku u središtu mjesta, građani tvrde: "Truju nas, povraćamo od tog smrada! Iz vreća ispadaju štakori, živi i mrtvi"

Ljeti ćete također bolje proći s cjenkanjem kad cijenu možete spustiti i do 70 posto. Srce grada ipak je Alsancak, koji je nešto poput zagrebačke Tkalčićeve. Iako je tijekom dana gotovo pustoš, navečer se svi slijevaju u najpopularniju ulicu. Zbog blage klime, unatoč nižim temperaturama, svi cijelo vrijeme uz grijalice sjede na terasama i uživaju u pogledu na luku. U vrijeme našeg posjeta održavao se i veliki turistički sajam, na kojem su se Turci svom svojom gostoljubivošću trudili prikazati što sve nudi njihova zemlja. Osobito zanimljiva je Manisa, provincija smještena odmah do Izmira, popularna zbog svog Mesir festivala, na kojem gostima bacaju čudotvorni lijek.

Čudotvoran lijek

Kada se razboljela majka Sultana Sulejmana i nitko nije mogao naći način kako je izliječiti, ona je zatražila od Markiza, starog doktora da joj napravi lijek, a on je izmiješao posebnih 45 biljaka, ona je ozdravila. Nakon toga sultan je naredio da se čudotvorni lijek jednom na godinu baca ljudima, a običaj je prerastao u popularni festival, s tradicijom dugom 500 godina. Globalno poznati su i turski tepisi, koji se ručno izrađuju iz prirodnih materijala čak do 2 mjeseca, no zato nisu nimalo jeftini. Šetajući sajmom naletjeli smo na poznate kadrove na plakatima. Svoje mjesto za promociju našla je i Hrvatska, a Turci navodno obožavaju Dubrovnik. Jedrenje i luksuzne brodove to je ono što najviše ide kao i luksuzne hotele pogotovo hotele an obali područje Hvara Korčule i Dubrovnika.

Ovi turski ovčari stanovnici su Bijele kuće, a poznati su po tome što su vrlo odani, ali i tome što ne mogu živjeti na područjima nižim od 1000 metara nadmorske visine, jer im je prevruće. 'Prije nekoliko mjeseci u Turskoj je bio Obama, i poklonili su mu 2 ovakva psa i poslali u Ameriku', objasnio je naš vodič Erhan Parlak. Kad smo pomislili da je ova gužva nastala zbog spomenutog lova na čudotvorni Mesir, prevarili smo se, to se približavala njegova ekselencija ministar kulture i turizma sa svojom svitom i mnoštvom medija koji ga prate u stopu. Ministar, kao i svi ostali na vlasti, gotovo pa ima status božanstva. Osim toga, zbog njegovog doprinosa turizmu iznimno je cijenjen, a sudionike i medije, koji su posjetili sajam ugostio je na gala večeri.

Kevin Costner kao maskota

'Imamo sjajne odnose s Hrvatskom, imao sam priliku sastati se s premijerom, obavili smo sjajan razgovor i dobro smo se proveli, imamo zajedničke kulturne ciljeve i nadamo se da će se postotak turista još povećati', rekao nam je turski ministar i dodao kako je bio u Zagrebu, Splitu i Makarskoj. Dobrim turističkim brojkama koje idu u prilog i Hrvatskoj i Turskoj, pridonijela je i sve bolja povezanost zemalja. 'Više od 150 destinacija i jedna od njih je, naravno, i Zagreb, također imamo i charter letove za Dubrovnik', objasnili su nam u Turkish airlinesu. Privlačenju Hrvata u Tursku pomoglo je i poznato lice s reklame, glavom i bradom Kevin Costner. 'Kada vas zastupa slavni glumac, glumica ili netko poput njih, onda možete lakše prezentirati svoj proizvod', kažu u Turkish airlinesu.

25-godišnju Hajru upoznali smo na hrvatskom štandu, a ona već 16 godina s majkom i bratom živi u Izmiru. Prognani su u vrijeme rata, kada im je jedini izlaz bio sve ostaviti i otići, nisu dvojili ni minute. 'Znate djeca prvo počnu izazivati pa onda počnu pomagati. Dosta sam dana proplakala, ali sam se trudila da naučim turski jezik i sada ga govorim bolje nego svoj', rekla nam je Hajra. Majka i brat, koji se brinu za obitelj rade u ugostiteljstvu, a Hajra još studira, no često, kao i sad na sajmu, radi kao prevoditeljica. Iako se Turska često spominje u kontekstu nesigurnosti, Izmir je najmirniji grad Turske, rekli su nam kako možemo hodati kako igdje hoćemo, bez brige da će nas netko dirnuti.

Kuća Djevice Marije

Zbog velikih mogućnosti tržišta, nema mnogo stvari koje su ovdje luksuz za mlade. Studij najbolji studenti ne plaćaju, shopping je jeftin, tek izlasci u pojedine klubove mogu biti skupi, a izlazi se tri dana u tjednu, srijedom, subotom i nedjeljom. Još je jedno mjesto kraj Izmira, koje fascinira, a to je antički grad Efez. Nekad je bio glavni grad rimske provincije i drugi po veličini tada poznatog svijeta. Unutar njega nalazio se i hram Artemide, jedno od 7 svjetskih čuda tadašnjeg svijeta. Tek malo dalje od Efeza nalazi se sveto mjesto, kuća djevice Marije. 'Postoje dokazi da je ovdje živjela Djevica Marija, potvrđuju to i knjige s Efeza, posljednji 3 pape posjetili su kuću', istaknula je Mareyem Ana Dernegi.

U grad svom prijatelju i učeniku Sv. Ivanu, poslao ju je Isus neposredno prije krunidbe, zaključivši da bi za Mariju bilo preopasno da ostane u Jeruzalemu. Rijetko tko od posjetitelja Turske zaobiđe kuću Djevice Marije bili su ovdje brojni državnici uključujući Billa Clintona i Hillary prije tri godine bio je ovdje i papa Benedikt XVI, a Ivan Pavao drugi pri svom posjetu darovao je i brončanu svijeću koja i dalje stoji ovdje uz oltar. Na odlasku iz Izmira otpratila nas je golema statua Ataturka uklesanog u stijenu. Utemeljitelja turske republike, narodnog vođe, koji je svojim brojnim reformama unaprijedio Tursku. I danas, 70-tak godina nakon što je umro, u svojoj zemlji, jednoj od najposjećenijih destinacija na svijetu ima status narodnog heroja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene