Uz pomoć hrvatskih znanstvenika ekipa 'Provjerenog' je simulirala najgore scenarije koji su se mogli dogoditi nakon požara na turskom brodu 'Und Adriyatik' - eksplozija ili potonuće.


Istražili smo što bi takva ekološka katastrofa značila za hrvatski turizam, podmorje, malog čovjeka - ribara koji od mora živi i hrani svoju obitelj.

Vezani članci Realan prikaz ženskog tijela - 1 Žene koje su mitu savršenstva rekle - dosta: "To je moj osobni i društveni eksperiment" Prosjakinja Što se događa na zagrebačkom trgu? Prosi i po 12 sati dnevno, je li riječ o robovlasništvu?

>> Turski brod i dalje u blizini Brijuna

>> Povjerenstvo za provođenje istrage stupilo na brod 

>> Gorući brod se od vrućine počeo savijati

U slučaju izlijevanja nafte iz broda u more događa se nekoliko procesa, nafta se počinje širiti, stvara film, a debljina tog filma ovisi o temperaturi mora.

Dio nafte počne toniti, a dio plutati po morskoj vodi, što negativno utječe na morski okoliš. Najviše bi štete nafta nanijela ribljim jajima i ličinkama.

Sve se pogoršava kad se naftna mrlja približi obali jer naša je obala kamenita i šljunčana što znači da je čišćenje veoma otežano. Uostalom, da se samo djelomično smanji nastalo onečišćenje i uspostavi ponovo normalno stanje u priobalnom dijelu obale, potrebno je i do 10 godina.

Nafta je izuzetno pogubna za faunu, može otrovati na nekoliko načina, primjerice, pticama slijepi perje, pa ne samo da ne mogu letjeti nego im je poremećena i termoregulacija.

Do kontaminacije cijelog sjevernog Jadrana u samo nekoliko dana, došlo bi da se radilo o tankeru koji se zapalio preko vikenda i da je pri tome  bilo nemirno more, stoga je scenarij koji se doista i odigrao, zapravo bio najbolji mogući, tvrde znalci. 

Detaljnije o mogućim katastrofama nakon požara na turskom brodu pogledajte u video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju