Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video simulacija: Što bi se dogodilo da je turski brod eksplodirao ili potonuo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć hrvatskih znanstvenika ekipa 'Provjerenog' je simulirala najgore scenarije koji su se mogli dogoditi nakon požara na turskom brodu 'Und Adriyatik' - eksplozija ili potonuće.

Istražili smo što bi takva ekološka katastrofa značila za hrvatski turizam, podmorje, malog čovjeka - ribara koji od mora živi i hrani svoju obitelj.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>> Turski brod i dalje u blizini Brijuna

>> Povjerenstvo za provođenje istrage stupilo na brod 

>> Gorući brod se od vrućine počeo savijati

U slučaju izlijevanja nafte iz broda u more događa se nekoliko procesa, nafta se počinje širiti, stvara film, a debljina tog filma ovisi o temperaturi mora.

Dio nafte počne toniti, a dio plutati po morskoj vodi, što negativno utječe na morski okoliš. Najviše bi štete nafta nanijela ribljim jajima i ličinkama.

Sve se pogoršava kad se naftna mrlja približi obali jer naša je obala kamenita i šljunčana što znači da je čišćenje veoma otežano. Uostalom, da se samo djelomično smanji nastalo onečišćenje i uspostavi ponovo normalno stanje u priobalnom dijelu obale, potrebno je i do 10 godina.

Nafta je izuzetno pogubna za faunu, može otrovati na nekoliko načina, primjerice, pticama slijepi perje, pa ne samo da ne mogu letjeti nego im je poremećena i termoregulacija.

Do kontaminacije cijelog sjevernog Jadrana u samo nekoliko dana, došlo bi da se radilo o tankeru koji se zapalio preko vikenda i da je pri tome  bilo nemirno more, stoga je scenarij koji se doista i odigrao, zapravo bio najbolji mogući, tvrde znalci. 

Detaljnije o mogućim katastrofama nakon požara na turskom brodu pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene