Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovi nikada jeftiniji

VIDEO Kupnja ili najam stana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog velikog broja neprodanih stanova i slabijeg interesa građana, cijene su pale. Država građanima nudi stanove u najam po cijeni od 3 do 6 eura po četvornom metru, a naša ekipa provjerila je: ima li više interesa za kupnjom ili unajmljivanjem stambenih prostora.

Izvode se posljednji radovi, a Kristina nestrpljivo čeka useljenje u svoj novi stan. "Mi smo se odlučili na kupnju budući da je toliko bila povoljna prilika da nismo uzeli, ostali bi bez stana“, Kristina Paradinović iz Zagreba. Zbog nikada manjih cijena na tržištu nije se dugo premišljala.

Pročitajte i ovo Prazne nekretnine u Splitu - 4 Podaci nisu ažurirani pet godina Gradske nekretnine zjape prazne, a proračun gubi stotine tisuća eura: "To su najekskluzivnije lokacije..." Slika nije dostupna Prenapuhane cijene Hoće li uskoro pasti cijene nekretnina u Hrvatskoj? Prodaja stanova i kuća usporava, manja je nego lani

„Dobar stan po povoljnoj cijeni se može naći praktički bilo gdje osim nekakvog strogog centra, čak i novogradnja ima povoljne cijene, kreću se od 1300 eura na više“, kaže Kristina.

Prosječna cijena stana u Zagrebu je 1.565 eura po četvornom metru, u Splitu 2.232, Osijeku 1.062 te u Rijeci 1547 eura. U prosjeku, cijene nekretnina na godišnjoj razini pale su za 1,8%.

Ali, građani stanove i dalje rađe iznajmljuju, nego što ih kupuju. Zbog toga manje posla imaju i građevinari, i svi oni koji sudjeluju u opremanju novih stanova.

Kupce će ipak privući dobra lokacija i visoka kvaliteta. "U današnje vrijeme se prodaju samo kvalitetni stanovi, i za takve stanove ima interesa. Nama se i dalje isplati, i mi dalje gradimo“, kaže Ivan Barukčić, pomoćnik voditelja projekta stanogradnje.

NYT o rupama u hrvatskom zakonodavstvu - Kako povoljno kupovati nekretnine?

Dok oni grade, država potiče jeftini najam, i to po cijeni od 3 do 6 eura po četvornom metru. "U zgradama koje mi gradimo iz projekta POS, ćemo dio stanova ostaviti za najam. Ideja je da oni idu u najam, da oni koji odluče tokom vremena ih otkupe, a koji ne, mogu biti trajno u najmu“, kaže Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva (HNS).

Tržište nekretnina, tvrde u HGK, oporavlja se polako, ali sigurno. "Prvi put ove godine bilježimo zaustavljanje pada prometa, ne zbog njegovog rasta, nego zato što je došlo do jedne određene razine, ispod koje vrlo teško može i pasti“, kaže Dubravko Ranilović, predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Unatoč niskim cijenama, sve manje građana može kupiti stan. Svjedoče tomu i liste čekanja za POS-ove stanove - u Splitu, primjerice, čeka više od 2.000 građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene