Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava sitnica

NYT o rupama u hrvatskom zakonodavstvu - Kako povoljno kupovati nekretnine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rupe u hrvatskom zakonodavstvu nisu nikakva novost. No, kad nam ih otkrije američki New York Times, tada zaista ostanemo zatečeni.

Slavni New York Times objavio je tekst o tome kako u prekrasnoj Hrvatskoj kupovati nekretnine. Tako je uz hvalospjeve ljepoti neših obalnih gradova, te detaljnom izvještaju o cijenama nekretnina, zaključio i kako povoljno kupovati. A naslov članka sve govori - 'Lov na kuće u Hrvatskoj'.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Naime, uzeo je za primjer prekrasnu vilu na Pelješcu koju je naveo kao samo jedan od primjera zanosnih nekretnina ponuđenih na tržištu. Zatim je krenuo na analizu kupaca koji vole naše nekretnine, a kojih ne nedostaje diljem svijeta, da bi se na kraju dotaknuo onog najvažnijeg.

Grčić o porezu na nekretnine: 'Bit će prilike...'

'Stranci nemaju problema s kupovanjem nekretnina u Hrvatskoj osim ako njihove matične zemlje ne ograničavaju ni Hrvatima pravo kupovanja u svojim zemljama. Ovo pravilo reciprociteta dozvoljava građanima Europske unije da u Hrvatskoj kupuju bez ograničenja. Status Amerikanaca po tom pitanju ovisi o pravilima koja je s Hrvatskom dogovorila svaka pojedina država. Više od polovice američkih država sklopilo je reciprocitetne dogovore s Hrvatskom. Tu spadaju države New York, New Jersey i Connecticut', stoji u članku objavljenom u New York Timesu.

A sad dolazi najzanimljiviji dio!

U najboljoj poziciji nalaze se kupci iz zemalja koji nemaju s Hrvatskom dogovor o reciprocitetu. Da, dobro ste pročitali. Oni, naime, ne smiju kupovati nekretnine, što znači da neće plaćati ni porez na nekretnine im nameće naša zemlja.

Njima je potrebno samo osnovati tvrtku u hrvatskom vlasništvu koja će zatim nabaviti nekretninu i tako izbjeći plaćanje poreza. Vlasnik tvrtke preuzima dionice tvrtke koja je vlasnik kuće te izbjegava i porez.

Potrebno je samo da nekretnina ostvaruje promet, što se zapravo može postići njezinim iznajmljivanjem

A troškovi kojima se izložio kupac neznatni su - trošak osnivanja tvrtke, mjesečni knjigovodstveni troškovi, 5 posto poreza na promet te odvjetničke naknade. Prava sitnica!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene